Megakadályozhatók a komoly krónikus betegségek

Esélyes az asztma, ha nincs kezelve a gyerekkori szénanátha és ekcéma

A legújabb kutatások szerint a gyermekkori ekcéma és szénanátha együttes előfordulása kilencszeresére növeli a felnőttkori allergiás asztma kialakulásának esélyeit.

2011.04.25 12:00medipress.hu

A kutatók a Melbourne Egyetem, a Murdoch Gyermek Kutatóintézet, a Menzies Kutatóintézet és a Monash Egyetem szakértői a Tasmán Longitudinális Egészségügyi Felmérés (TAHS) adatait használták fel vizsgálataik során. Az 1400 résztvevő egészségügyi adatait 1968-ban rögzítették először, amikor az önkéntesek mindössze hét évesek voltak.

Egészségügyi állapotukat egészen 2004-ig folyamatosan figyelemmel kísérték. Pamela Martin vezető kutató szerint a bőrtesztek és más vizsgálatok eredményeiből világosan látszik, hogy a gyermekkori ekcéma és szénanátha együttes előfordulása növeli a felnőttkori asztma kialakulási esélyeit.

"Ebből következik, hogy a gyermekkori szénanátha és ekcéma megfelelő kezelésével az asztma kialakulása is megelőzhető." - nyilatkozta a szakértő.

A gyermekkori allergiás megbetegedések súlyosbodása része az atópiás menet elnevezésű orvosi jelenségnek, amivel az arra hajlamos betegek allergiás megbetegedéseinek kialakulását és progresszióját írják le.

"Ha időben meg tudjuk állítani az atópiás menetet, életeket menthetünk meg és csökkenthetjük az egészségügyi kiadásokat, hiszen megakadályozhatjuk, hogy a kevésbé súlyos allergiás megbetegedésekből komoly krónikus betegségek legyenek" -
nyilatkozta Shyamali Dharmage, a Melbourne Egyetem Közegészségügyi Karának tanársegédje.

A kutatók szerint a jelenleg asztmában szenvedők 30 százalékánál a gyermekkori ekcéma és szénanátha tehető felelőssé a betegség kialakulásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.