Kinőhetik ezt a bosszantó állapotot

Kinőhetik-e a gyerekek a krónikus napi fejfájást?

Egy tanulmány szerint a legtöbb gyermek, aki krónikus fejfájástól szenved naponta, kinőheti ezt a bosszantó állapotot. Közel a középiskolások 1,5 százaléka szenved napi krónikus fejfájásoktól, beleértve a krónikus migréneket és az erőteljes fejfájásokat.

2010.12.07 14:00kamaszpanasz.hu

Az eredményeink azt mutatják, hogy ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek van még okuk reménykedni” – mondta a kutatás vezetője, Shuu-Jiun Wang.

„Idővel ezeknek a gyerekeknek a legtöbbje jobban lesz és sokkal kevesebb migrénnel kell majd számolniuk, mint egyéb fiatal társaiknak.”

A kutatás során a tudósok 122 ilyen problémákkal küzdő 12 és 14 év közötti gyermeket figyelt meg. A krónikus napi fejfájások havi 15 vagy több alkalommal jelentkeztek náluk, és minden egyes fejfájás 2 vagy több órán keresztül tartott.

A kutatás szerint a gyerekek 60 százalékának egy év elteltével egyáltalán nincs többé krónikus fejfájásuk és 75 százalékuk két év után lesz teljesen tünetmentes. 8 év elteltével már csak a 103 gyermek 12 százaléka nyilatkozott napi krónikus fejfájásról.

Bárhogy is, a gyerekek 75 százalékánál megszűntek az állandó migrének, valamint 11 százalékuk teljesen fejfájás-mentessé vált 8 év során.

Mind a szülőket, mind a gyermekeket fel kell készíteni arra a lehetőségre, hogy a krónikus fejfájás idővel jobb lesz – és bár általában a fejfájások sosem szűnnek meg teljesen, a gyerekek fejfájása sokkal kevésbé lesz jelentős, mire fiatal felnőttekké válnak.” - mondta Wang.

A kutatás a migrének fő rizikófaktoraként is a gyermekkori fejfájásokat jelölték meg. Azok a gyerekek, akik krónikus fejfájásban szenvedtek 13 éves koruk előtt, valamint akiknek ez az állapot több mint 2 évig tartott, nagyobb eséllyel fognak migrénektől szenvedni 8 évvel később.

A kutatásokat a Taipei Veterans General Kórházban valamint a Kaohsiung Medical University Chung-Ho Memorial Kórházban végezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.