A közszereplői minőségtől

A közszereplők személyiségvédelmének polgári jogi gyakorlata

dr. Grácz Zsuzsanna bírósági titkár jelen írásában oly módon elemzi a közszereplők személyiségi jogvédelmének főbb gyakorlati kérdéseit, hogy először a közszereplői minőséget határozza meg, majd a személyiségvédelem azon területeit érinti, ahol a közélet szereplői vonatkozásában eltérések tapasztalhatóak a nem közszereplő személyek személyiségi jogvédelméhez képest.

2011.08.29 07:00dr. Grácz Zsuzsanna bírósági titkár

Névvédelem

A névviselés az az egyedüli terület, ahol a közszereplők részére tágabb lehetőségeket biztosít a Ptk, ugyanis a 77.§ (2) bekezdése kimondja, hogy tudományos, irodalmi, művészi vagy egyébként közszerepléssel járó tevékenységet - mások jogainak és törvényes érdekeinek sérelme nélkül - felvett névvel is lehet folytatni. A felvett nevet ugyanolyan védelem illeti meg, mint az eredeti nevet és a felvett név esetében sem fordulhat elő névazonosság, vagyis a közszereplő nem vehet fel olyan nevet, amelyen egy másik közszereplő hozzá hasonló tevékenységet folytat (Tattay Levente: A közszereplők személyiségi jogai. Budapest-Pécs, 2007. Dialog Campus.142.o.). Közszereplők eseténél az összetéveszthetőség jelentős érdeksérelemmel járhat, az illető személyek közéleti tevékenységére, hírnevére tekintettel. Ezért fontos követelmény, hogy hasonló tevékenységet folytató közéleti szereplők az érintett kérelmére saját nevüket is csak megkülönböztető toldással, vagy elhagyással használhatják. A fentiek vonatkoznak a közszereplők jogi védelmére is. A névvédelem témakörében viszonylag kevés személyiségi jogi eset fordult elő. Említést érdemlő eset, amikor egy gazdasági társaság az Orbán Vektor szóösszetételt védjegyként kívánta bejegyeztetni, amely bejelentést a Magyar Szabadalmi Hivatal személyhez fűződő jogok sérelme miatt elutasított. A határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet a Fővárosi Ítélőtábla a névviselés védelmére tekintettel elutasította.

prev[6/11]next
  1. 1. oldal
  2. A közszereplői minőség
  3. A közszereplői minőség - folytatás
  4. Személyiségi jogok polgárjogi védelme általában
  5. Közszereplők személyiségi jogi védelme
  6. Névvédelem
  7. Közszereplők képmásának védelme
  8. Közszereplők titok- és adatvédelme
  9. A közszereplők emberi méltóságának, becsületének és jóhírnevének védelme
  10. Folytatás
  11. Folytatás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.