A közszereplői minőségtől

A közszereplők személyiségvédelmének polgári jogi gyakorlata

dr. Grácz Zsuzsanna bírósági titkár jelen írásában oly módon elemzi a közszereplők személyiségi jogvédelmének főbb gyakorlati kérdéseit, hogy először a közszereplői minőséget határozza meg, majd a személyiségvédelem azon területeit érinti, ahol a közélet szereplői vonatkozásában eltérések tapasztalhatóak a nem közszereplő személyek személyiségi jogvédelméhez képest.

2011.08.29 07:00dr. Grácz Zsuzsanna bírósági titkár

Folytatás

A Legfelsőbb Bíróság a fenti BH-ban kifejtette, hogy amennyiben valaki társadalmi, politikai, művészeti vagy szakmai kérdésekben álláspontját, nézeteit, meggyőződését a nyilvánosság elé tárja, számolnia kell azzal, hogy mások szavait, azok jelentéstartalmát (esetleg a nyilatkozó szándékától is eltérően) értelmezik, nézeteit bírálják és ellenvéleményt fogalmaznak meg. Az így kifejtett álláspontok helytálló voltáról azonban nem a bíróság hivatott dönteni.

Némiképp kapcsolódik a fenti döntésekhez a BDT2003.839 és BH2001.522 számú döntés, amelyekben az került rögzítésre, hogy közszereplő részéről másik közszereplőről elhangzott túlzó és megalapozatlan értékelés esetén nincs mód a véleménynyilvánítás miatt személyiségjogi védelem nyújtására, illetve, hogy az egyik közszereplő a másik közszereplő tevékenységét elmarasztaló véleménynyilvánítása, értékítélete önmagában nem alapoz meg személyiségvédelmet.

A BH2004.104 számú döntésben a Legfelsőbb Bíróság rögzítette, hogy a közéletben részt vevő személyeknek számolniuk kell azzal, hogy politikai ellenfeleik (különösen választási időszakban) tevékenységüket, szereplésüket kritikával illetik és erről a közvéleményt tájékoztatják. A közélet szereplőinak pedig el kell viselniük a személyüket negatív módon értékelő véleményt, kritikát is.

A Fővárosi Ítélőtábla számos döntésében utalt arra, hogy valótlan és hátrányos megítélés kiváltására alkalmas tényállítás esetén a közszereplő ugyanolyan feltételekkel jogosult személyiségi jogvédelemre, mit bárki más, illetve, hogy a valótlan tényállításokat a közszereplő sem köteles eltűrni.

Hivatkozott továbbá arra döntéseiben, hogy a közszereplőktől elvárható nagyobb tolerancia nem jelenti azt, hogy az ő vonatkozásukban gyakorolt véleménynyilvánításnak semminemű korlátja nincs. A közszereplők esetében is jogsértő az olyan vélemény, bírálat, illetve értékítélet, amely minden tényalapot nélkülöző önkényes, illetve kifejezésmódjában indokolatlanul durván sértő, bántó vagy lealázó.

A Debreceni Ítélőtábla a DIT-H-PJ-2011-9. számú határozatában megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a közszereplő felperessel szemben az alperes által használt "őrült", "szemét", illetve a "feláll, mint fallosz", kifejezéseket helyesen minősítette akként, hogy azok sértik a felperes emberi méltósághoz és becsülethez való személyiségi jogait. Kifejtette, hogy valakinek a férfi nemi szervhez hasonlítása olyan mértékben alpári és lealacsonyító jellemzés, amely sérti az emberi méltóságot. Utalt rá, hogy a "szemét" kifejezés jelzőként köznyelvi értelemben "hitvány, aljas" jelentéstartalommal bír, az "őrült" kifejezést pedig köztudomásúan olyan személyekre alkalmazzák, akik kóros szellemi működésűek. Egyetértett az elsőfokú bírósággal, hogy a fenti kifejezések indokolatlanul bántóak és megalázóak.

Ugyanezen ítélet azonban a „vízfejű”, illetve „pártfőiskolás” kifejezések miatti személyiségi jogi igényt elutasította, mivel úgy foglalt állást, hogy ezen kifejezések olyanok, amelyeket a közszereplő felperes tűrni köteles.

A jó hírnév védelmével összefüggésben a Debreceni Ítélőtábla a DIT-H-PJ-2008-65. számú határozatában a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jog megsértésére alkalmasnak találta azt a közlést, hogy „a Hivatal korábbi vezetőit azért kellett meneszteni, mert a szakma alapvető tárgyszerű követelményeinek nem feleltek meg”.

A Fővárosi Ítélőtábla szintén a jó hírnév védelme körében FIT-H-PJ-2010-479. számú döntésével helyben hagyta az elsőfokú döntését a körben, hogy az megállapította, hogy a per I.r. alperese azzal, hogy azt a valós tényt, hogy hogy a per I.r. és II.r. felperese kapcsolatot tartottak egy bizonyos cég vezetőjével, amely cég tevékenysége kapcsán büntetőeljárások indultak olyan hamis színben tüntette fel, hogy ezáltal a felperesek elítélendő magatartást tanúsítottak volna, és ezzel megsértette az I.r. és II.r. felperesek jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Végül megemlítem azt a bírósági döntést, amely alapján egy bulvárlapnak hárommillió forint kártérítést kellett fizetnie Hernádi Judit népszerű színművésznő részére, mert valótlanul állította, hogy a színésznő magánéleti problémái miatt alkoholhoz nyúlt. A jogerős ítélet megállapította, hogy a bulvárlap ezzel megsértette a színésznő emberi méltósághoz, jóhírnevéhez fűződő személyiségi jogait.

Mindezek alapján látható, hogy a közszereplők védelmének viszonylag hézagos jogszabályi háttere folytán a polgári bíróságokra ezen a területen milyen szerteágazó feladat hárult. Megállapítható, hogy az ilyen jellegű ügyekben – nagyrészt az Alkotmánybíróságnak és a Legfelsőbb Bíróság eseti döntéseinek köszönhetően – az alapvető fogalmak, döntési szempontok meghatározásra kerültek, amelyek kellő támpontot adnak az eljáró bíróságok számára. Az utóbbi időkben a bíróságok számára jelentkező egyik kihívás a közszereplők személyiségi jogi pereiben a nem vagyoni kártérítés összegének mérlegelése, amely során a legkülönbözőbb szempontokat kell figyelembe venni, így többek között a közéleti szereplők magánéletébe történt beavatkozás mértékét, a jogsértés hatásait az érintett pályafutásában, magánszférájában, a közszereplő hitelességének védelmét, illetve a társadalmi közélet hitelességét.

prev[11/11]
  1. 1. oldal
  2. A közszereplői minőség
  3. A közszereplői minőség - folytatás
  4. Személyiségi jogok polgárjogi védelme általában
  5. Közszereplők személyiségi jogi védelme
  6. Névvédelem
  7. Közszereplők képmásának védelme
  8. Közszereplők titok- és adatvédelme
  9. A közszereplők emberi méltóságának, becsületének és jóhírnevének védelme
  10. Folytatás
  11. Folytatás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.