A közszereplői minőségtől

A közszereplők személyiségvédelmének polgári jogi gyakorlata

dr. Grácz Zsuzsanna bírósági titkár jelen írásában oly módon elemzi a közszereplők személyiségi jogvédelmének főbb gyakorlati kérdéseit, hogy először a közszereplői minőséget határozza meg, majd a személyiségvédelem azon területeit érinti, ahol a közélet szereplői vonatkozásában eltérések tapasztalhatóak a nem közszereplő személyek személyiségi jogvédelméhez képest.

2011.08.29 07:00dr. Grácz Zsuzsanna bírósági titkár

Közszereplők személyiségi jogi védelme

A közszereplők személyiségi jogvédelme a bírói gyakorlatban – habár a Ptk. ezt nem nevesíti mindegyik esetben – öt személyiségi jog tekintetében tér el a nem közszereplők személyiségi jogvédelmétől. Ezek az eltérések a névviselés, a képmás és hangfelvétel, a jóhírnév, becsület és emberi méltóság, a titokvédelem és az adatvédelem tekintetében jelentkeznek, és a különbségek lényegében kisebb fokú védelmet jelentenek a lent kifejtettek szerint. A legszélesebb körű gyakorlat e körben a jóhírnév, becsület és emberi méltóság védelme terén alakult ki, ezért ezen terület elemzésével foglalkozom e dolgozatban a legnagyobb terjedelemben.

prev[5/11]next
  1. 1. oldal
  2. A közszereplői minőség
  3. A közszereplői minőség - folytatás
  4. Személyiségi jogok polgárjogi védelme általában
  5. Közszereplők személyiségi jogi védelme
  6. Névvédelem
  7. Közszereplők képmásának védelme
  8. Közszereplők titok- és adatvédelme
  9. A közszereplők emberi méltóságának, becsületének és jóhírnevének védelme
  10. Folytatás
  11. Folytatás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.