Olimpiai összefoglaló

London, 9. nap - Szuperszombat, britben az igazság, de magyar, aki állja

A szombat reggeli lapok többsége a Szuperszombat kifejezéssel jelent meg, de vélhetően a jelző nem egészen arra irányult, mint amivé végül torkollott a nap. Augusztus 4-e bevonul a brit történelemkönyvekbe. Nemcsak a sportalmanachokba.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.08.05 09:10kisener, ma.hu, London

Mivel a szombat éremesélyt sajnos számunkra nem tartogatott, ezért brit barátunkkal - nem feledve a magyar eseményeket - éltük végig a nap történéseit, mely mondhatjuk, örök emlék marad mindannyiunknak. Az egyszerűség kedvéért hívjuk Jacknek barátunkat, aki kora reggel felöltötte Team GB feliratú pólóját - mi ugyanezt megtettük Hungary mezünkkel - , arcára felfestette az Union Jacket - mi a piros-fehér-zöld színeket, indulás az Olimpiai Parkba. A tömeg hatalmas - mint utóbb kiderült, ma 200.000 látogatták meg az eseményeket csak a Parkban.

A Szuperszombat jelző virít minden újság címlapján, a tévében erről beszélnek, hiszen 25 aranyérem kerül kiosztásra ezen a napon. Jack barátunk nagyon bízik az evezősökben és a biciklisekben, mi meg kézi-és vízilabdázóinkban, még ha ők ma - még - éremért nem is játszhatnak.

Kattintson a képre! >>>

Akár brit, akár magyar az ember fia, lánya, nem hagyhatja ki Usain Bolt selejtezőbeli futását a szombat reggeli selejtezőben. A jamaicai kocog egy jót, így is simán nyer, az Olimpiai Stadion 80 ezres tömege pedig tombol, pedig hol van még a nap vége. Itt kell megismételnünk - ezt sok mai példa is bizonyította -, hogy a britek képesek a 46. helyen álló hétpróbázós sportolójukat is felállva ünnepelni. Jack barátunk szerint ez teljesen normális, hiszen a hazájáért állt helyt és tett meg mindent a tisztes részvételért. Ej, ha ez ennyire egyszerűen menne a világ minden táján...

Kiverekedjük magunkat a délelőtti versenyekről, irány a Park Live, azaz a kivetítős részleg, hiszen jönnek az evezősök. A Park Live rész azonban totálisan tele, hajnal óta oda (is) özönlik a nép, naná, Szuperszombat! Eton Dorney... kezdi Jack barátunk, mi meg félbeszakítjuk, tudjuk, ide vándorol több ezer magyar szerdától kezdve, bízva a kajakos és kenus fiúkban, lányokban.

Sok összehasonlításra nincs idő, ott a nap első brit aranya - hiába, az evezősökre mindig lehet számítani, majd rögtön a következő, mindkét nem összehoz szombaton egyet-egyet a legfényesebb medáliából a sportágban. Jön a szokásos eső is, kit érdekel, mondják a britek, már tíz aranyuk van, kit érdekel, mondjuk mi, már megszoktuk.

Kattintson a képre! >>>

No, a tíz nem sokáig tíz. A pályakerékpár Nagy-Britanniában olyan népszerű, mint odahaza a kézilabda, megőrülnek érte a britek, Jack barátunk is. Tombol, amikor a pursuit kategóriában - ne kérdezzék, az mi - hozzák az újabb aranyat - tizenegy, mosolyog - mázlista dög, gondoljuk mi, de azért megveregetjük a vállát.

Közben egyre több magyarral találkozunk a Parkban, piros-fehér-zöld drukkerek sokasága a Water Polo Arena körül. Emberünk szoros végeredményt jósol a magyar és brit férfi válogatott közötti meccsre, erre végre mi mosolygunk egy jót: a vége 17-6 ide, de persze a britek megintcsak felállva tapsolják meg és éltetik csapatukat. Mert így is lehet...

Újabb jó hír nekünk, férfi vegyes váltónk ötödik lesz országos csúccsal az uszodában, Cseh Laci is brillírozik, Phelps meg visszavonul - persze újabb arannyal a tarsolyában - számolni sem tudjuk, mennyi olimpiai éremnél tart, 21 vagy 22, vitázunk egy sort, de abban megegyezünk: Phelps most már keressen magának más hobbyt!

Kattintson a képre! >>>

Erre sincs azonban sok idő a Szuperszombaton. Atlétikai Stadion, döntőkkel. Jess a mai nap sztárja, azaz Jessica Ennis, a Team GB poszterlánya, amúgy hétpróbás, na nem gazember, hanem versenyző, Nagy-Britannia hősnője, aki hozza a britek 12. aranyát az Olimpián. Jack üvölt, az Olimpiai Stadion őrjöng, mi mosolygunk jó vendéghez illően, bravó, de azért közben gondolataink a Copper Boxnál már, hiszen a spanyolokkal játszanak férfi kéziseink.

A Szuperszombat attól is szuper, hogy semmire sincs idő - még nem is álmélkodtunk a Stadionon, ami egészen egyszerűen gyönyörű! -, mert távolugrásban két brit is a döntőben, és - nem fogják kitalálni - ezt az aranyat is otthon tartják a házigazdák, Greg Rutherford révén. Kezdünk a spanyolok ellen két házzal arébb, folyamatosan jönnek a hírek, szoros meccs, de nem játszunk jól - Jack barátunk elnézően vigyorog izgalmunkon, naná, neki könnyű, a brit kézisek tök utolsók csoportjukban - de persze kedvüket ez sem szegi, tudják, tapsvihar akkor is, ha éppen 30-cal kapnak ki.

Már azt hihetnénk, hátradőlhetünk nyugodtan és kiélvezhetjük a kenyaiak és etiópiaiak szokásos különszámát férfi 10.000 méteren. De persze nem, mert brit ott is van, nem is akárhol, az elején, Mo Farah, Jack magából és pólójából kivetkőzve tombol, 80 ezer brit kiabál, sikít, üvöltözik, megvan a tizennegyedik arany. Egy nap, hat diadal, hát mi ez, ha nem Szuperszombat? A női 100 méteres döntőt csak egy okból kifolyólag nem nyerik meg ezután: nincs brit a fináléban.

Kattintson a képre! >>>

Közben nagyon kikapunk a spanyoloktól - a szerbek ellen hétfő reggel javítani kell, nincs mese! -, Jack meg büszkén közli: Andy Murray nemcsak egyesben, hanem párosban is döntőzni fog, tényleg összejön ma minden a briteknek? Nem, és ez persze nem másnak, mint a futballistáknak köszönhető. Stuart Pearce együttese 1-1-et játszik a Koreai Köztársasággal úgy, hogy büntetőt hibáznak a britek, majd a tizenegyeseknél mondani sem kell, követve az angol hagyományokat, a britek buknak megint. Így a brazil-brit elődöntő elmarad ugyan, de mint Jack mondja: kit érdekel, nyertünk ma hat aranyat, egy rakás érmet, és mindezt a saját Olimpiánkon.

Mennyire igaza van! Csak halkan kérdezzük meg: ugye a brit Szuperszombatot magyar Szupervasárnap követi majd? Tudják: Berki Krisztián, Park Krisztián, magyar női vízilabda-válogatott, Hódos Péter, Bácsi Péter...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.