London 2012

London 8. nap - madzsarok, Dani újabb aranya és az elátkozott VIP-esek

"Hajra madzsarok" - zengik a britek nem egyszer a magyar táborral együtt a különböző sporteseményeken - szurkolóinknak és sportolóinknak hatalmas a respektje a házigazdák körében.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.08.04 00:03kisener, ma.hu, London

Szinte nincs brit, aki ne említené egy beszélgetés közben, miközben megszólít, hogy gratulál a magyaroknak, fantasztikusak a szurkolóik, és ők bizony nekünk fognak drukkolni. Legutóbb a pénteki napon, női vízilabda csapatunk meccse előtt két középkorú hölgy adta tudtomra, hogy Merész András csapatát fogja támogatni. Mint mondták, nagyon jól és hangosan szurkolnak a magyarok, ráadásul ők a vízilabdát is imádják - bár csak Kásás Tamást ismerték -, és bizony velünk vannak, ha nem a Team GB-vel játszunk bármilyen sportágban.

KATT a képre >>>

Bár lány pólósaink kikaptak a spanyoloktól, a továbbjutást nem fenyegette veszély - meglepő is lett volna, hiszen mindenki továbbjut a csoportból, a java a negyeddöntőkkel kezdődik.

Közben lassan kitehetik a rendezők a Full House táblát az Olimpiai Parkra, melynek látogatottsága rendkívüli mértékeket öltött. Mégsem érződik semmiféle káosz, sem itt, sem a tömegközlekedésben: "very well organised" - mondta a minap egy brit drukker, büszkeséggel a hangjában, hogy igen, ezt jól megszervezték. És tényleg!

Amiben viszont nem sikerült 100%-osan teljesíteni, az a jegyelosztás, jegyforgalmazás kérdése. Mi magunk is elmélkedtünk már a jegyvásárlás körüli mizériáról, ami a helyszínen további következményekkel is járt. Miközben az Olimpiai Park tele, a kivetítő előtt milliók, és több magyar is képtelen volt belépőt szerezni egyes eseményekre, a helyszíneken közel sincs telt ház. Ez pedig tapasztalataink szerint két tényezőből eredeztethető.

Mindenekelőtt el kell mondanunk, hogy bár a televíziós közvetítések igyekeznek kerülni a felső szektorokat, ahová a bejutás nyilvánvalóan olcsóbb, ezen területen mindig telt ház van. Míg a csak "elit helyeknek" nevezett sorokban - azaz közvetlenül a pálya mellett - akár teljesen üres szektorokkal is találkozni. Ezen helyek pedig a szponzorok, illetve a sportolók számára lett fenntartva, akik nem vették azokat igénybe, és tovább sem passzolták a lehetőséget másnak. Élő példa, hogy az egyik hazai megavállalat vezetése két belépőt is kapott a férfi kézilabda döntőre - ott leszünk? -, de ahelyett, hogy a Londonba érkező cégalkalmazottaknak adományozta volna azt jutalomból, inkább zsebre tette és ki tudja, azóta hol kallódnak a belépők.

KATT a képre >>>

A másik ok a csapatsportágak kettős meccseiből adódik. Az Olimpián minden "session"-höz ugyanis két találkozó tartozik, mely egy jeggyel látogatható. Magyarul, ha van egy Nagy-Britannia-Franciaország és Magyarország-Dánia kézimeccs, mindkettő egy jeggyel megtekinthető. Namármost példánknál maradva a brit és francia szurkolók jelentős része hazamegy saját meccse után, így az ő helyük máris üresen marad. A megoldás kézenfekvő lenne, újra értékesíteni a második meccsre a fel nem használt jegyeket.

Csakhogy erre jelenleg nincs mód, ha már egyszer kezelték a jegyet, azzal újra a csarnokba bejönni tilos, hiába kerül átadásra akár a Parkban a nagyon készséges brit és a rendkívül ravasz magyar szurkolók között a tikett. Sajnos a resale rendszer sem működik, azaz ha a második meccsre fel nem használt jegyet leadják a hazamenő nézők, azt egyelőre nem tudja megvenni újra senki.

Nagy kérdés, mi lesz a negyed-és elődöntőkben, amelyek párosítása ugyebár nem ismert, így egyelőre félő, lesznek üres helyek szép számmal ezután is. Ha pedig egy magyar szurkoló véleményét idézném a VIP jegyeket fel nem használó személyekről, de a nyomdafestéket nem tűrő szavakat mellőzni szeretném, nos, akkor nem is mondott semmit ez a drukker.

A nap hőse egyértelműen Gyurta Dani, aki nemrég elhunyt norvég versenytársa családjának emlékül másolatot készít aranyérméről, és azt elküldi Norvégiába. Totális ríszpekt Dani, legalább még egy aranyat megérdemelsz!

A nap nyertese pedig Roger Federer, aki 4 óra 25 perc alatt, minden idők leghosszabb olimpiai teniszmeccsén a döntő szettben 19-17-re verte az argentin Del Potrot, így készülhet a vasárnapi fináléra Andy Murray ellen. Igen, jól olvassák, a házigazdák nagy kedvence verte Djokovicot, és készülhet a wimbledoni fináléra. A fináléra, ahol Roger Federernek nehezebb dolga lesz, mint bármelyik korábbi Grand Slam döntőjében. Mert ezúttal nemcsak egy ellenféllel kell szembenéznie, hanem úgy kábé 60 millió brittel.

Végül, de nem utolsó sorban: elkezdődtek az atlétikai versenyek az Olimpiai Stadionban, egyelőre általunk csak kívülről hallani, mennyire fantasztikus a hangulat - Pars Krisztián, Usain Bolt és sokan mások gondoskodhatnak róla ezután is. Az pedig már nem is hír, hogy Michael Phelps újra érmet - aranyat - szerzett, ezúttal 100 pillangón. Így termése -jelenleg - 21 olimpiai érem, ebből 17 arany!

A nap tanulsága pedig: ha egy hetet eltölt az ember Londonban, már fel sem tűnik neki, hogy naponta háromszor ázik bőrig, kétszer ég le a kánikulában és tizenkétszer veszi fel és le a pulóverét annak függvényében, éppen takarja-e felhő a napot, vagy nem. Angliához ez is hozzátartozik, és ahogy a klasszikus mondta volt: "az Olimpia nem fedettpályás fesztivál". 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.