Minden Tom Daley-ről szólt, de hiába

London, 4. nap - A csodafiú visszatér, a csodafiú megint csalódást okoz

Az egész ország tőle várta az aranyat, főleg a pekingi csalódást keltő szereplést követően. Azonban sem a teher, sem a körülmények nem tették lehetővé, hogy a csúcsra érjen az Aquatics Centerben mindenki büszkesége.

2012.07.31 08:38kisener, ma.hu, London

Pedig Tom Daley-től az egész Brit Birodalom azt várta, megtöri a házigazdák balszerencse-sorozatát. Mark Cavendish eltaktikázta az országúti kerékpárversenyt, Becky Adlington pedig bronzéremig jutott a 200 gyorson úszásban. Így a britek itt álltak három nap után aranyérem nélkül.

Minden és mindenki Tom Daley mellett szólt, és a műugrás aranyának otthon tartása mellett. Figyelem, ismételjük, Tom Daleyről szólt minden! Csakhogy a szám történetesen szinkron-, azaz páros műugrás volt, és mivel említett fiatalembernek nincs sem ikertestvére, sem klónozott másolata, ezért kénytelen volt magának társat is keresni.

Pekingben még csak 14 éves volt Daley, így tudjuk be gyermekkorának, hogy az akkori nyolcadik helyet követően kiakadt társára, mondván, rajta ment el a döntő. A még mindig csak 18 éves Daley így új társat keresett, és meg is találta a 31 éves, athéni ezüstérmes Peter Waterfield személyében. Aki történetesen az egyik legjobb barátja Daley korábbi partnerének.

"Életem legrosszabb évét zárja le az olimpiai arany" - mondta Daley a döntő előtt (!), és kimondatlanul a győzelmet várta tőle egész Britannia népe is. Az Olimpiai Park "Live Park" részét, melyen a parkot átszelő patakon óriáskivetítő került elhelyezésre mindkét oldalon, le kellett zárni, mivel órákkal a 3 órakor kezdődő döntőt megelőzően egy tűt sem lehetett volna leejteni a tömegben, lobogtak a brit lobogók ezerszámra.

Tom Daley és Peter Waterfield edzés közben (Fotó: MTI)


És Daley - és ugye Waterfield - az elvárásoknak megfelelően is kezdte a finálét. Az első három ugrást követően magabiztosan vezette - vezették - a nyolcas döntő mezőnyét, a szinte verhetetlen kínaiaik is messziről követték őket. Aztán a negyedik gyakorlat során történt valami.

Hogy Waterfield hibázott-e, vagy Daley, vagy csupán balszerencse miatt mutattak be egy totálisan amatőr ugrást, azt majd a szakértők idővel kielemzik. Egy azonban tény marad: az első helyről egyetlen balul sikerült ugrással a negyedik helyen találta magát Daley - és Waterfield, ugye...

A további két, javított ugrás sem segített helyzetükön, maradt a negyedik hely, azaz nemhogy aranyérem, még egy medál sem jött össze. Daley roppant szomorú volt az elveszített fináléja - és ugye Waterfield elveszített döntője - miatt.

Még csak 18 éves, de már két olimpiai csalódáson van túl. Talán ha nem csak és kizárólag róla szólna minden - ami persze nem feltétlenül az ő hibája -, akkor sokkal többre juthatna várhatóan új partnerével Rióban, a következő ötkarikás játékokon, a következő Olimpián.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.