Beszámoló a brit városból

London, 1. nap - őrültek, Dallas és a tengerészek

Az olimpiai részvétel egyik nagy tanulsága, hogy rájön a szerencsés drukker: nem ő az egyetlen őrült a Földön, és rajta kívül nagyon sokan legalább olyan megátalkodottak, mint ő, ha az ötkarikás játékokról van szó.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.07.28 02:01kisener, ma.hu, London
KATT a képre >>>

Az őrületet és a nem teljesen normális, de szerencsére egyértelműen elfogadott tevékenységek özönét fedezhette ma fel a Trafalgar téren járó érdeklődő. Amerikai zászlóba burkolt, a nyolcvanat már rég elhagyó bácsi, a fiatal hölgyekkel kacérkodó és folyamatosan önmagukat fényképező tengerészek, különbnél-különb jelmezekbe öltözött britek, mexikóiak, kanadaiak, a gatyáját letoló és a fényképezőgépnek így pózoló fiatal német srác stb, stb.

És ilyenkor még az is előfordulhat, hogy egy korábban Budapest 22. kerületében lakó dallasi turista megszólítja jelen sorok íróját, azzal, hogy tört magyarsággal elmondja, hiányzik neki a gulyás és a csirkepaprikás, és sok sikert Londonban, és igen, Phelps és Lochte nagyon erős, de bármi történhet, és persze, Dallasról és Forth Worthról még most is mindenkinek Jockey bácsi jut az eszébe.

A lényeg, hogy - akárcsak egy több napos zenei fesztiválon - a jelenlévők levetik gátlásaikat, és exhibicionistán is jól érzik magukat, szeretve és tisztelve a másikat, jöjjön akár a Föld túloldaláról, akár a szomszédból. És így van ez jól, hiszen a béke vagy, Te, sport, és tegyük hozzá, az önfeledt szórakozás úgyszintén.

Pedig nem úgy indult a nap, hogy össznépi fesztiválozásra kerül sor Londonban a pénteki napon, még a megnyitó előtt. Hűvös, esős idő - amit később kánikula, majd szél, majd megint csak hideg váltott fel - igen, ez London, megérkeztünk -, miközben a britek rezignáltan indultak munkába. Csak az odahaza is ingyenesen kapható napilap hirdette főoldalán, az Olimpia megérkezett, majd további 15 oldalon elemezte az egyes történéseket, és akinek esetleg ez sem elég, annak újabb 3 oldalon a sportrovatban bővítette az információkat.

KATT a képre >>>

Az Olimpiai Park mellett felállított jegyátvételi boxok előtt kígyózó sorok, aki megvásárolt jegyét nem házhoz rendelte, az itt tudta, tudja felvenni az aranyat érő tiketteket, feltéve, hogy türelmes - olimpiai jegyekről van szó, naná, hogy az! Nagy kalaplevétel az önkénteseknek itt is, mindenki segítőkész, mindenki kedves, mosolyog, és a jegyboxokban üldögélő fiatalok is rendkívül hatékonyak: pikk-pakk megvan a jegy, csak éppen ki kell várni a sort, utána már megy minden, mind a karikacsapás.

Aztán ahogy sütött ki a nap, úgy jött meg a londoniak - és persze a többszázezer turista - jó kedve is. Ráadásul utolsó pillantást vehettünk az olimpiai fáklyára, mely a Temzén úszott le - persze egy elegáns hajó fedélzetén.

A sok örömködés közepette illessük két - tényleg - kisebb kritikával a szervezőket. A hónapokkal ezelőtt beharangozott, az Olimpia idejére szóló metrómegálló átnevezési kampánynak nyoma sincs, azaz nemhogy a 13 kiemelkedő magyar sportoló nevét nem viseli egy megálló sem, de egyáltalán semmilyen más látható módosításra nem került sor. És hiába a kitáblázott metrókocsik, wi-fi az továbbra sincs az egyes vonalakon, sőt, térerő sem. De persze ez legyen a legnagyobb bajunk! A világ legnézettebb sporteseménye a rendkívül impozánsra sikeredett megnyitóval kezdetét vette, és szombattól a pályák, sportcsarnokok, medencék, stb. használói a főszerep! Az őrület kiteljesedhet, mind a lelátón, mind a versenyhelyszíneken. A XXX. Nyári Olimpiai Játékok megkezdődtek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.