Ováció, tánc és a második magyar aranyérem

London, 6. nap - Arany Dani, brit sóhajok és japán tesióra

Gyurta Dani őrületesen nagy világcsúccsal lett olimpiai bajnok. A magyar sportoló többek között briteket is vert a mezőnyben, azonban a házigazda is fellélegezhet, miközben a North Greenwich Arena fejet hajtott egy japán fiatalember előtt.

Gyurta Dani legszebb percei Londonban képgaléria

2012.08.02 08:23kisener, ma.hu, London

Egészen elképesztő Gyurta Dániel teljesítménye. No, nemcsak a szerdai olimpiai aranyra gondolunk, hanem arra is, honnan jutott el idáig mindenki Danikája. Dani 2004-ben robbant be a köztudatba, amikor csodaezüstéremmel tért haza Athéból. Ezt követően azonban a várt folytatás jó ideig elmaradt, és egészen barátok közti mélységekig süllyedt az úszó teljesítménye.

Ez és a sok elveszített verseny és elhibázott felkészülés azonban már a múltté. Gyurta Dani rendkívüli tudatossággal építette fel karrierjét, melynek csúcspontja nem is lehetett más, mint egy világcsúccsal betetőzött olimpiai arany. Jelen sorok írója, aki egy brit bárban közel 200 brit és 20 japán társaságában tombolta végig a finálét, kapott is szépen gratulációt a házigazdák sportszerű nézőitől, pedig a gratuláció egyértelműen Gyurta Danit illeti, mennyire jó is kimondanunk: olimpiai bajnok úszónkat.

A házigazda britek szerencsére nem voltak elkeseredve az újabb ezüstéremtől sem már. Pedig az első négy nap sóhajtoztak eleget, sehol egy brit arany, nem jól van ez így. Egészen a mai napig, amikor rögtön szereztek kettőt is. Az Eton Dorney-i evezőspályán (jegyezzük meg a nevet, kajak-kenu döntők ugyanitt!) a hölgyek párosban tartották otthon az aranyat, míg Bradley Wiggins a Tour de France után Olimpiát is nyert Nagy- Britanniának, az időfutam lett az övé.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Nem kis mértékben nőtt meg a házigazdák jó kedve, táncoló önkénteseket sem láttam eddig rendőrökkel fotózgatni, most már - mondják ők - minden adva van egy tökéletes Olimpiához. A tökéletes Olimpia egyértelműen Kohei Uchimura japán tornásznak is megadatott már.

A mindössze 23 éves sportoló a férfiak egyéni összetett számát nyerte meg, nem akármilyen körülmények között egy nem akármilyen helyszínen. Legnagyobb riválisa a versenyen végig honfitársa, Kazuhito Tanaka volt. Utóbbi azonban a lólengésben olyan hibát követett el, ami nemhogy a dobogó legfelső fokáról, de minden egyes fokáról letaszította, és végül csak a hatodik helyen zárt. A japán háziverseny tehát Uchimura sikerével zárult.

Érdemes néhány szót ejtenünk a North Greenwich Arénáról és magáról a tornászversenyekről is. Az Arena születéskori neve a Millenium Dóm (így már vélhetően mindenki számára ismerős), majd a piszkos anyagiak miatt az O2 Arena nevet kapta. Az Olimpia azonban más biznisz, így a helyszínrajzi jellemzők miatt vált North Greenwich Arenává (ezt a nevet is jegyezzük meg, Berki Krisztián döntő...).

Kohei Uchimura (Fotó: MTI)


A dóm egyébként tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas kör alakú pláza. Tele üzletekkel, éttermekkel, mozival, és nem mellesleg, egy 15 ezres sportcsarnokkal. A sportcsarnok is megfelel éppenséggel egy pláza elvárásainak: kényelmes fotelek, pohártartók, mintha moziban lenne az ember, csak itt élőben látja a drámát.

Azt a drámát, amely mind a 15 ezer embert leköti az első perctől az utolsóig. Ami az egyéni összetett számot illeti, bizony, az egyszerű szurkoló helyzete sem könnyű, és nagyfokú koncentrálást igényel a verseny nyomon követése. Hiszen a hat szerből egyszerre négyen tornásznak a versenyzők, figyelni kell a kivetítőt, amelyen közeli képeken is átélhetőek az izgalmak, és persze egy további kivetítő mutatja az eredményt, illetve hogy ki milyen szeren mutatja be éppen a gyakorlatát, azaz egyszerre úgy hatfelé kell figyelni - és teszi ezt élvezettel mindenki.

Nem mellesleg tapsolni is illik, persze a tömeg nem illendőségből, hanem tiszteletből és elragadtatásból teszi meg mindezt. Az biztos, nem az egyszerű testnevelésóra tornamutatványait láthatta a nagyérdemű, a japán győztes és a további 23 döntős fergeteges estét produkált. Ezek után nehéz az ellen ágálni, hogy a torna a világ egyik legnépszerűbb sportága. Mert az. És teljesen érthetően!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.