Ha valami igazán különleges kell...

Ünnepi lakoma: pulykafodor őszibarackkal!

Ha valami igazán különleges, változatos ízekkel csábító ebédre vágyunk, lássunk hozzá ennek a remek pulykás, gyümölcsös ételnek az elkészítéséhez!

2012.05.01 07:29ma.hu - Fotó: freeblog/trinity

Olyan finomságot szeretnénk készíteni, ami pulykahúsból van, de mégis valami egészen új, mellé pedig izgalmas az ízvilága? Ideális választás a pulykafodor őszibarackchutney-val.

Fotó: freeblog/trinity

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 nagy szelet (600gr) pulykamell
- só, bors
- 4 szál újhagyma/1 szál karcsú póréhagyma
- 8 őszibarack
- 2 savanyú alma
- 1 citromleve
- banán
- 4 evőkanál olaj
- ¼ kávéskanál curry
- ¼ kávéskanál durvára tört koriandermag
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 kávéskanál étkezési keményítő

A hússzeleteket leöblítjük, összesen 8 db, kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. Az egyes húscsíkokat spirálformán megtekerve hurkapálcikára szúrjuk, fodorszerűen kissé összenyomkodjuk, meghintjük sóval és őrölt borssal.

A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). Az őszibarackot leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, citromlébe forgatjuk, lecsepegtetjük, 4 fél barackot félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk.

Az almákat meghámozzuk és az őszibarackkal azonos nagyságúra aprózzuk, azonnal citromlébe forgatjuk. A banánt meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, meglocsoljuk citromlével.

Az olaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a banánt, erős tűzön 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, 1 perc múlva az őszibarackot és az almát, a curryt és a koriandert, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

1,5 dl borban elkeverjük az ételkeményítőt, a gyümölcskeverékhez adjuk, és erős tűzön 3 percig forraljuk. A maradék olajban hirtelen megpirítjuk a pulykafodrokat, aláöntjük a maradék ½ dl bort és meg-megforgatva, mérsékelt tűzön, 10 percig sütjük-pároljuk.

A nyársakat tálra rendezzük, a currys gyümölcsöt a pecsenyeléhez keverjük, éppen csak egyet forralunk rajta. A félretett fél barackokat legyezőszerűen bevagdossuk, a hús mellé terítjük, a gyümölcsköretet külön tálkákban kínáljuk. Párolt rizs illik hozzá.

Italajánlat: eredetileg zöld vagy jázmin tea, amúgy fűszeres, száraz fehérbor

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.