Sok összetevő és idő kell hozzá, de megéri!

A töltött pulyka gesztenyével az igazi!

A töltött pulyka már önmagában is jól hangzik, de próbáltuk-e már gesztenyével? Igazi különlegesség, és nagyon ízletes!

2012.04.15 07:35ma.hu

Ha kedvencünk a töltött pulyka, nem hagyhatjuk ki a gesztenyés változatot. Az ínyenceket az sem riaszthatja el, ha kissé több időbe kerül elkészíteni a finomságot.

Fotó: agroinform.com

Hozzávalók 8 személyre:

- 1 bébipulyka (kb. 8 kb-os)
- só, bors
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 1 kg gesztenye
- 1 l tej
- 100 gr vaj/margarin
- 3 tojás
- 500 gr darált pulyka vagy sertéshús
- 3 szikkadt zsemle
- a pulyka mája
- 3 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 200 gr füstölt szalonna
- 8 evőkanál olaj
- 1+1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál étkezési keményítő

A megtisztított pulykát 1 órára kívül-belül besózzuk, borsozzuk, hasüregét majoránnával bedörzsöljük. A megmosott gesztenyét bevagdossuk, 5 dl tej és 5 dl víz keverékében puhára főzzük, leszűrjük, melegen meghámozzuk, a felét félretesszük a mártáshoz, a többit elmorzsoljuk.

A vajat/margarint habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált húst, a maradék tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemléket, az elkapart pulykamájat, az elmorzsolt gesztenyét, a szerecsendiót, a finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot.

Alaposan összedolgozzuk, a pulyka has- és nyaküregébe töltjük, a nyílásokat sűrű öltésekkel bevarrjuk. A lábakat összekötözzük, a szárnyvégeket a szárnycsont alá hajtjuk.

A pulykát tepsibe tesszük, a mellét és a combokat betakarjuk a szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk az olajjal, aláöntünk 1 dl bort, betakarjuk alufóliával és 180 C-fokra előmelegített sütőben, saját levével locsolgatva puhára pároljuk (kb. 4 óra).

Levesszük a tetejéről a fóliát, eltávolítjuk a szalonnát és aranybarnára pirítjuk (45-50 perc). A sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük. Közben a pecsenyelét zsírtalanítjuk, átszűrjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, átforrósítjuk benne a félretett gesztenyét.

Elkeverjük a maradék borban az étkezési keményítőt, a mártáshoz öntjük, éppen csak összeforraljuk, utánasózzuk. Eltávolítjuk a varrócérnát és a kötözőzsineget.

Nagyobb, a húslé felfogására szolgáló "árokkal" ellátott vágódeszkára emeljük a pulykát és csak az asztalnál szeleteljük. A gesztenyés mártást külön tálban kínáljuk. Burgonyapüré, hasábburgonya, petrezselymes rizs illik mellé.

Italajánlat: félszáraz fehérbor

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.