Hosszadalmas az elkészítése, de megéri!

Pirított kenyérrel az igazi a csirkemájpástétom!

A csirkemáj pástétom nagyon ízletes előétel, mártással kínálva, pirított kenyérrel szervírozva - megéri megkóstolni!

2012.04.04 06:29ma.hu

Remek vendégváró és kiváló előétel a pirított kenyérrel kínálható csirkemájpástétom. Elkészítése viszonylag sokáig tart, de megéri!

Fotó: tvpaprika.hu

Hozzávalók 8 személyre:

- 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg)
- só, 15 szem bors
- 8 szem borókabogyó
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- 12 szem zöld bors (sós lében)
- 5 cl brandy
- 200-250 gr szeletelt bacon
- 30 gr vaj

A vinaigrette mártáshoz:

- 6 evőkanál borecet
- só, bors
- 2 evőkanál csípős dijoni mustár
- 12 evőkanál olívaolaj
- 1 kis csokor petrezselyem

A csirkemájat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róla a szívet (egyéb célra elhasználjuk) és mindennemű zsiradékot, hártyát. Üvegtálba tesszük, megszórjuk egy kevés sóval, a durvára tört szemes borssal és borókabogyóval, a kakukkfűvel és a lecsepegtetett, egész zöld borsszemekkel.

Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük és egy éjszakán át a hűtőben érleljük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Egy kb. 1,5 l űrtartalmú, négyszögletes (gyümölcskenyér-) sütőformát kibélelünk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén.

Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük, a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a szelíden felolvasztott vajat (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!) és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét.

A formát meleg vízzel félig telt tepsibe helyezzük és a sütőben 1 órán át gőzöljük. Kivesszük a sütőből, a tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (súlyos tárggyal) lenyomtatjuk, azaz "tömörítjük", hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább egy éjszakára hidegre tesszük.

A vinaigrette mártáshoz a borecetben oldódásig keverünk 1 csapott mokkáskanál sót, ízlés szerint borsot, hozzáadjuk a mustárt, cseppenként, majd vékony sugárban az olajat és a finomra vágott petrezselymet.

Tálaláskor a pástétomot vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük, tálra rendezzük, zeller- vagy petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk. A mártás kíséretében, háromszögletűre vágott, pirított szendvicskenyérrel, előételként tálaljuk.

Italajánlat: félszáraz fehérbor

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.