Pirítóst is kínálhatunk hozzá...

Igazi különlegesség: próbálja ki a francia halsalátát!

A nyár a saláták fő szezonja, hiszen ilyenkor kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket. Saláta sovány hússal a legjobb választás, például hallal...

2011.08.27 06:29ma.hu

Melegben igencsak kívánjuk a könnyed, finom ételeket, a saláták ilyenkor nagyon mennek, különösen hidegen. Íme egy igazi különlegesség: hogyan készítsük el a francia halsalátát?

Hozzávalók 8 db kb. 2 dl-es formához:

- 200 gr savanykás alma
- 2 evőkanál citromlé
- 200 gr kígyóuborka
- 120 gr olajos hal
- 250 gr kész, sovány majonéz
- 1,5 dl tejföl
- só, őrölt fehérbors
- 2 kávéskanál csípős mustár
- 25 gr zselatin (1,25 liter tömeghez)
- 1,5 dl fehérbor (+1,5 dl víz)
- 16 csík marinált paradicsompaprika

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, apróra felkockázzuk, azonnal a citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljon. A kígyóuborkát megmossuk, 8 vékony szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit és az ecetes uborkát ugyancsak apróra felkockázzuk.

A pórét megtisztítjuk, hajszálvékony karikákra vágjuk, leforrázzuk, 5 perc múlva leszűrjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet. A halat kiemeljük az olajból, lecsepegtetjük, villával darabos-ra törjük. A majonézt simára keverjük a tejföllel, ízlés szerint sóval, fehér-borssal és a mustárral lazán belekeverjük az almát, az uborkákat, a pórét és a halat.

A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint felpuhítjuk, 1,5 dl felforrósított vízben olvadásig keverjük, majd hozzáadjuk a bort, langyosra hűtjük és folyamatosan keverve a majonézes salátához adjuk (híg lesz, de később megdermed!).

Hideg vízzel kiöblítjük a formákat, színültig töltjük a salátakeverékkel és legalább 3 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a formák belső peremén késheggyel szelíden fellazítjuk a megdermedt masszát, a formákat 2-3 másodpercre forró vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk belőlük a "salátakocsonyát".

A félretett uborkaszeletekkel és a marinált paprikacsíkokkal díszítjük. Pirítóst kínálhatunk hozzá.

Italajánlat: félszáraz fehérbor

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.