Ma is népszerű ez a könnyű lekváros sütemény

Ez bukta! De nagyon finom!

Hiába régi süti, a lekváros bukta ma is nagyon népszerű - hogy ne a boltba kelljen menni érte, készítsük el otthon!

2012.04.30 07:29ma.hu - Fotó: lakoma.gportal.hu

Klasszikus sütemény a bukta - elkészítése sem egy nagy ördöngősség. Otthonra, a kávé mellé és vendégfogadásra is alkalmas.

Fotó: lakoma.gportal.hu

Hozzávalók:

- 1/2 kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 6 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 25 dkg lekvár a töltéshez

1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A cukorhoz hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt.

Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük.

Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt teszünk és összecsavarjuk.

Ezeket kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét tejjel (vagy margarinnal) megkenjük, 1/2 óráig kelesztjük és közepesen forró sütőben sütjük. Sütés után deszkára kiborítjuk, de csak tálaláskor szedjük szét a buktákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.