Lopott kisrepülő keltett riadalmat az USA-ban

Félmillió dollárt kóstált - vadászgépekkel akarta lelövetni magát az öngyilkosjelölt

Órákon át követtek amerikai vadászgépek az Egyesült Államok légterében egy Kanadában ellopott kisrepülőt, a gép ezután leszállt egy országúton Missouri államban. Mint kiderült, a pilóta öngyilkosságra készült, le akarta lövetni magát.

2009.04.07 16:08MTI

A pilóta, miután letette a gépet, gyalog elmenekült, nem sokkal később azonban őrizetbe vették Missouri déli részén, Ellsinore településen. A 31 éves férfi egy kanadai egyetem repülőiskolájából vitte el az egymotoros, négyüléses Cessnát hétfőnb délután.

A tolvaj "valószínűleg átugrott a kerítésen, és bepattant a gépbe" - mondta az Ontario tartománybeli Thunder Bayben lévő egyetem, a Confederation College alelnöke. "A repülő a felszállópályán állt, mint mindig. A kulcsok a gépekben vannak, mert a repülést tanuló egyetemisták rendszeresen gyakorolnak" - tette hozzá.

A férfi az ellopott géppel délnek vette az irányt, és átrepült az Egyesült Államokba, ahol két F-16-os vadászgép szegődött az azonosítatlan Cessna 172-es nyomába. A vadászgépek órákon át követték a kisrepülőt hat szövetségi állam felett. A kalandos repülőút Thunder Baytől 1261 kilométerre ért véget. A pilóta, bár a kezdetektől észrevette az F-16-osokat, sem a rádióhívásokra, sem egyéb jelzésekre nem válaszolt, ezért óvintézkedésként Wisconsin állam fővárosában, Madisonban kiürítették a helyi törvényhozás épületét.

Az észak-amerikai légtérvédelmi parancsnokság szóvivője mindazonáltal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy terrortámadástól valószínűleg nem kell tartani, és a repülő a lakosságra nem jelent veszélyt. Az ABC televízió szerint a 31 éves török születésű férfi, honosított kanadai állampolgár, öngyilkosságot akart elkövetni, de mivel nem volt meg hozzá a bátorsága, az amerikai légierő "közreműködésére" számított.

Justin Watson, a férfit letartóztató rendőr az ABC-nek elmondta: a pilóta elképzelése az volt, hogy az Egyesült Államok légterébe lépve lelövik a gépét. A férfi arra számított, hogy bármelyik pillanatban végeznek vele - mondta a rendőr, hozzátéve, a vadászgépek több alkalommal is egy hajszálnyira voltak attól, hogy lelőjék a Cessnát.

A várakozása ellenére épségben landoló férfit Ellsinore egy boltjában kapták el, amint üdítőt iszogatott. Az illetőről, aki már rács mögött van, kiderült, hogy korábban depresszióval kezelték. Végzetesnek szánt kalandja előtt búcsúlevelet hagyott hátra barátnőjének. A kisgép egy hosszabb útra is alkalmas Cessna-változat volt, és teljesen fel volt töltve üzemanyaggal, ezért tudott mintegy hét órán át a levegőben maradni tankolás nélkül.

A Pentagon közlése szerint nagyjából félmillió dollárba került, hogy a két F-16-os vadászgép több mint öt órán át követte a Cessnát; egy F-16-os egy órányi üzemanyagköltsége ugyanis 50 ezer dollár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.