Borzalmas tragédia!

A török repülőgép amszterdami balesetében a hibás magasságmérőnek is szerepe volt

Az Amszterdam mellett múlt hónapban lezuhant török utasszállító gép meghibásodott magasságmérő műszerének is szerepe volt a balesetben - vélik holland szakértők.

2009.03.04 17:40MTI

A kilenc halálos áldozatot követelő szerencsétlenséget kivizsgáló repülésbiztonsági hatóság megállapította, hogy az automata kormányzásra állított gép sebességének hirtelen csökkenése összefüggésben állt az elromlott műszerrel.

A repülési adatokat rögzítő fekete dobozban található információk egyértelműen bizonyítják, hogy a magasságmérő elromlott - tette hozzá Pieter van Vollenhoven, a szakértői bizottság vezetője. A vizsgálat szerint a pilóták észrevették ugyan a meghibásodást, de késve reagáltak. Az automata kormányzást valószínűleg a rossz látási viszonyok miatt választották a pilóták, ez a szakértők szerint nem szokatlan a repülésben.

A holland repülésirányítási hatóságokat az eddigi vizsgálatok szerint nem terheli felelősség - szögezte le Van Vollenhoven. Egy török lap ugyanakkor keddi számában arról írt, hogy holland légiirányítók hibája okozhatta a katasztrófát: aYeni Dafak szerint az amszterdami Schiphol repülőtér légiirányítói nem tartották be az előírt követési távolságot a gép és az előtte haladó között. A Boeing 737-800 típusú gép 135 utassal és személyzettel a fedélzetén február 25-én egy kilométerrel a schipholi repülőtér leszállópályája előtt zuhant le.

A halálos áldozatok között négy amerikai és öt török állampolgár volt, köztük a pilóták és a Boeing cég három - a személyzethez nem tartozó - alkalmazottja is. A súlyosabb sebesültek száma 86 volt, közülük már csak 28-at ápolnak kórházban.

A közvetlenül a leszállópálya előtt földhöz csapódott gép törzse három részre tört.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.