Kuba akadályozta meg?

"Fizetett hazugság" - Fidel Castro tagadja a vádakat a Snowden-ügyben

Fidel Castro volt kubai államfő "fizetett hazugságnak" nevezte azokat a Kommerszant orosz napilapban hétfőn megjelent információkat, amelyek szerint Kuba nem engedélyezte volna, hogy területén leszálljon a repülőgép, ha Edward Snowden is az utasok között van.

2013.08.28 21:57MTI

Fidel Castro szerdán tagadta azokat az orosz sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint Kuba amerikai nyomásra akadályozta volna Edward Snowdent abban, hogy felszálljon a szigetországba tartó repülőgépre. Fidel Castro volt kubai államfő "fizetett hazugságnak" nevezte azokat a Kommerszant orosz napilapban hétfőn megjelent információkat, amelyek szerint Kuba nem engedélyezte volna, hogy területén leszálljon a repülőgép, ha Edward Snowden is az utasok között van.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt internetes adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató Snowden Kubán keresztül Dél-Amerikába utazott volna júniusban. A 2007-ben egészségügyi problémák miatt visszavonult - a hatalmat pedig öccsének, a jelenlegi elnök Raúl Castrónak átadó - politikus a Kubai Kommunista Párt központi lapja, a Granma hasábjain megjelent írásában az Egyesült Államok adatgyűjtő hálózatának gyakorlatát is ostorozta.

A tekintélyes orosz gazdasági-politikai újság hétfői írása szerint az Egyesült Államokban körözött amerikai informatikus már megváltotta a jegyét, de végül mégsem szállt fel a Moszkvából Havannába tartó június 23-i Aeroflot-járatra. A Kommerszant szerint ennek oka az volt, hogy a kubai hatóságok az utolsó pillanatban megakadályozták, hogy Snowden felszálljon a gépre. Az egykori államfő az egyébként jól értesültségéről ismert orosz napilapot "ellenforradalminak" nevezte, amely "pénzért megvásárolható".

Castro hozzátette: csodálja Snowdent az amerikai kormánnyal szemben tanúsított "bátor" kijelentéseiért és magatartásáért. Mint írja, a 30 éves férfi "az egész világnak tett szolgálatot" azzal, hogy leleplezte a Egyesült Államok "visszataszítóan becstelen politikáját", amelynek gyakorlásával "hazudik és becsapja" a nagyvilágot. Castro írásában arra nem tért ki, hogy Snowden akkor végül is miért nem szállt fel a Kubába tartó járatra. Az amerikai férfi végül egy évre menedéket kapott Oroszországban.

A Kubát korábban évtizedeken keresztül irányító politikus megemlékezett arról is, hogy az Egyesült Államok mindig is törekedett a szigetország befolyásolására, amely nyomásnak Kuba 54 éve ellenáll, s ez amíg szükséges, a jövőben is így lesz. Az aktív politizálástól visszavonult Castro az utóbbi időben többször jelentkezett a világ eseményeit elemző írásokkal, egyebek között a volt Szovjetuniót is kritizálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.