Titkos adatgyűjtés

Snowden ide vagy oda - Obama elmegy a szentpétervári csúcsra

Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is "visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.

2013.08.07 08:21MTI
Fotó: MTI

Barack Obama kijelentette kedden, hogy a Snowden-ügy ellenére az ősszel elutazik a G20 országcsoport szentpétervári csúcstalálkozójára.

Mindazonáltal csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai hírszerzés volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az interneten folytatott titkos amerikai adatgyűjtésről.

Az NBC televízió esti show-műsorának (The Tonight Show) állandó házgazdájával, Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is "visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.

Obama szerint Moszkva és Washington ezzel együtt folytatja együttműködését, például Afganisztánnal és a bostoni maratonon elkövetett terrorcselekmény vizsgálatával kapcsolatban.

Nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek a nap folyamán közölték, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter és Chuck Hagel, a védelmi tárca vezetője pénteken Washingtonban találkozik orosz kollégáival, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Sojguval, az orosz védelmi tárca vezetőjével, s a megbeszélések napirendjén kétoldalú kérdések, valamint Szíria és Afganisztán szerepelnek.

Az elnök a The Tonight Showban nem tett említést arról, hogy megtartja-e a tervezett kétoldalú csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A Fehér Ház előzőleg azt közölte, még mérlegelik, hogy lenne-e értelme egy ilyen találkozónak.

Az interjúban Obama arról is beszélt, hogy jelentős az a terrorista fenyegetés, amely miatt az Egyesült Államok átmenetileg bezárta számos közel-keleti nagykövetségét.

"Ez arra kell emlékeztessen bennünket, hogy mindazon eredmények ellenére, amelyeket már elértünk (...) ez a radikális, erőszakos szélsőségesség még mindig tartja magát" - mondta Obama, további erőfeszítések szükségességére utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.