Snowden menedékügye

Nem tartanak G20-csúcstalálkozót Oroszországban Snowden miatt

Amerikai szenátorok azt indítványozták pénteken, hogy amennyiben Moszkva menekültként befogadja a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatóját, Edward Snowdent, vonják meg Oroszországtól a G20-as országcsoport szeptemberi csúcstalálkozójának rendezési jogát.

2013.07.20 13:59MTI

A republikánus Lindsey Graham és a demokrata Chuck Schumer arra szólították fel Barack Obama elnököt, hogy ha a hazájában súlyos törvénysértéssel és kémkedéssel vádolt Snowden megkapja a menedékjogot, a Fehér Ház érje el, hogy a szeptember eleji állam- és kormányfői értekezletet Szentpétervár helyett az országcsoport egy másik államában rendezzék meg.

Oroszországot a szenátori indítvány arra sürgeti, hogy adja ki Snowdent az Egyesült Államoknak, miként azt Washington követeli.

Közleményében Graham úgy vélte, amennyiben az orosz vezetés eleget tenne Snowden menekültstátus iránti kérelmének, az súlyos károkat okozna az orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatokban. Hozzátette, ideje, hogy Washington "határozott üzenetet küldjön Vlagyimir Putyin orosz államfőnek".

Csütörtökön amerikai sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy a Fehér Ház a G20-csúcs előtt tervezett orosz-amerikai kétoldalú csúcstalálkozó lemondását mérlegeli a Snowden-ügy orosz vonatkozásai miatt. Ezekre reagálva Obama egyik szóvivője kitérő választ adott, amelyben nem említette a kétoldalú eszmecserét, csupán a szentpétervári csúcstalálkozót.

A szóvivő, Jay Carney a szenátorok indítványát kommentálva pénteken lényegében kizárta, hogy Obama fellépne a G20-értekezlet elhalasztásáért. Egyúttal megerősítette, hogy azon a találkozón az amerikai elnök továbbra is mindenképpen részt kíván venni.

A sajtóhírek szerint még mindig az egyik moszkvai repülőtér tranzitvárójában tartózkodó Snowden kedden kérelmezte, hogy Oroszország biztosítson számára ideiglenes menekültstátust. Az orosz hatóságok még nem adtak hivatalos választ kérelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.