Szó lehet róla

G20: leállítják a jegybanki pénzpumpákat?

Jóllehet az elmúlt hónapokban a nemzetközi egyeztető fórumokon a jegybanki pénzpumpák felfuttatásáról, azaz a nemzetközi valutaháborúkról volt nagy vita, a fejlett és feltörekvő gazdaságok G20-as csoportjának júliusi csúcstalálkozóján már a mennyiségi enyhítési politikák visszanyesése lehet a figyelem középpontjában.

2013.06.27 10:32MTI

Japán kormányzati források a Dow Jones üzleti hírügynökségnek csütörtökön arról számolták be, hogy a G20-as állam- és kormányfők július 19-20-i moszkvai találkozójának egyik fontos napirendi pontja a jegybanki ösztönzés korlátozása, illetve annak a feltörekvő piacokra gyakorolt hatása lesz.

Könnyen elképzelhető, hogy - ha még nem született eddig döntés róla - a vezetők felkérik a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy készítsen jelentést a monetáris politika szigorításának tovagyűrűző hatásairól.

A nemzetközi piacok azóta viselkednek idegesebben, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke egy májusi bizottsági meghallgatáson jelezte, hogy a szervezet a kötvényvásárlási programjának visszanyesésén gondolkozik. A Fed monetáris tanácsa azóta közölte, hogy még az idén csökkentetnék a vásárlások értékét a jelenlegi, havi 85 milliárd dolláros szintről, és amennyiben az amerikai gazdaság javulása kitart, akkor a jövő év közepén ki is vezethetik a programot.

A bejelentés hatására - így az olcsó jegybanki forrás várható kiapadása miatt - a befektetők elkezdtek kivonulni a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő piaci eszközökből.

A fordulat hirtelen jött. A G20-as államok vezetői áprilisban még azon vitatkoztak, hogy milyen hatása lesz a nemzetközi pénzpiacokra a japán jegybank óriási monetáris lazítása. Akkor sokan egyenesen egy új valutaháborúról beszéltek, azaz arról, hogy versengés indulhat el a legnagyobb gazdaságok között, hogy az exportösztönzés érdekében ki értékeli le jobban nemzeti valutáját.

"A probléma immár nem a valutaárfolyamok kompetitív leértékelése" - értékelt a japán kormányzati forrás, hanem az, hogy "a feltörekvő piacok bajban vannak, mivel fizetőeszközük túl gyenge".

Elmondta: inkább közös gondolkodásról lehet szó a találkozón, semmint elutasító nyilatkozatról, hiszen "természetes, hogy a Fed le akarja zárni a szokatlanul laza politikát eredményező programot". Üdvözlendő fejlemény a világgazdasági szempontjából, hogy az amerikai gazdaság már olyan erős, hogy a Fed a kivonuláson gondolkodhat - tette hozzá.

A hírügynökség forrásai szerint a júliusi találkozón szó eshet a kínai monetáris politikáról is. A döntéshozókat elsősorban az érdekelheti, hogy a kínai jegybank milyen eszközökkel igyekszik majd enyhíteni a hitelpiaci buborékon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.