Romló orosz-amerikai viszony

Nemzetközi erőfeszítések kerülhetnek veszélybe Snowden miatt

Azáltal, hogy Oroszország menedéket nyújtott Edward Snowdennek, veszélybe kerültek a szíriai polgárháború befejezésére és az iráni atomdosszié megoldására tett nemzetközi erőfeszítések.

2013.08.02 17:26MTI
Edward Snowden (Fotó: MTI)

Washington abbéli reménye is meghúsulhat, hogy megállapodjon Oroszországgal atomfegyver-arzenáljuk újabb kölcsönös csökkentéséről - írta szakértői véleményeket idéző elemzésében a Reuters hírügynökség. 

A helyzet azzal fenyeget, hogy több évi mélypontra süllyed az amúgy is feszült orosz-amerikai viszony, és még bonyolultabb lesz megoldani a legnehezebb geopolitikai problémákat. A washingtoni Fehér Ház most azon tanakodik, hogy Barack Obama elnök lemondja-e szeptemberre tervezett moszkvai találkozóját Vlagyimir Putyin államfővel, és ezzel visszaadja a pofont, amelyet Snowden oroszországi befogadásával kapott. 

Maga az, hogy Washington a látogatás lemondásával fenyegetőzik, káros következményekkel járhat olyan globális ellentétek elsimításában a két volt hidegháborús ellenség között, amelyek messze nagyobb súlyúak, mint egyetlen embernek, az amerikai igazságszolgáltatás elől menekülni akaró 30 éves hackernek a sorsa - vélik elemzők. Még ha a találkozót megtartják is, igencsak valószínűtlen, hogy Obama és Putyin megoldja a két nagyhatalom minden nézeteltérését. 

A két vezető egyébként sem szimpatizál egymással, korábbi találkozóik feszélyezettek és eredménytelenek voltak. Noha a Kreml igyekezett kisebbíteni az orosz lépés hatását Moszkva és Washington viszonyára, amerikai kormánytisztviselők és magas rangú kongresszusi tagok közölték, hogy a viszony már nem lesz a régi.
 
"Washingtonban mérgezett a politikai hangulat Oroszországgal kapcsolatban. A vezetés már amúgy is több okból haragudott Oroszországra, de a Snowden-ügy olaj volt a tűzre" - mondta Andrew Weiss, Bill Clinton volt amerikai elnök Oroszország-tanácsadója. Az orosz-amerikai ellentétek hosszú listáján az első helyen a szíriai polgárháborúval kapcsolatos álláspont, vagyis a Bassár el-Aszad szíriai elnöknek nyújtott orosz támogatás áll. 

A két ország mostantól még kevésbé működik majd együtt a szíriai béketárgyalások megszervezése, a politikai megoldás elérése érdekében. Amiatt is aggódnak Washingtonban, hogy ha a nyugati országok újabb szigorú szankciókkal akarnák letörni Irán nukleáris ambícióit, Oroszország nem csatlakozik hozzájuk. 

Ráadásul most új helyzet van: alkalmasabbnak látszik az idő a kérdéskör rendezésére, hiszen az új iráni elnök, Haszan Róháni közölte: elődjénél nyitottabb az ország atomprogramja miatti vita megoldására.

Az emberi jogok tekintetében a két ország között továbbra is nagy az ellentét. A Fehér Ház az utóbbi időben csak visszafogottan bírálta a Kremlt az ellenzékiek szorongatásáért, de elképzelhető, hogy mostantól úgy érzi majd: megengedheti magának az élesebb kritikát. 

Putyin viszont éppen arra használta fel a Snowden-ügyet, hogy képmutatással vádolja meg az Obama-kormányt, amiért szemrehányásokat tesz neki az emberi jogok oroszországi érvényesülése területén. 

Valószínűleg nehezebb lesz a dolga Obamának abból a szempontból, hogy sürgetné a tárgyalásokat egy újabb atomfegyver-leszerelési megállapodásról, amelyet egy berlini beszédében vetett fel júniusban, és amellyel kapcsolatban reméli: elnöki örökségének része lesz. Oroszország mindeddig nem mutatott nagy érdeklődést az új megállapodás iránt. 

Bár a terrorizmus elleni harc azon kevés területek egyike, ahol jó a két ország viszonya - főleg az áprilisi bostoni merénylet hatására -, ez a terület is kárt szenvedhet. Jay Carney fehér házi szóvivő félreérthetetlenül kijelentette: az orosz döntés Snowden sorsáról tönkreteszi a két ország régi keletű igazságügyi együttműködését. 

Tulajdonképpen a Snowden-ügy előtt mind Washingtonnak, mind Moszkvának az volt a véleménye: a kétoldalú kapcsolatok "újraindítása", amelyet Obama 2008-as első megválasztása után meghirdetett, megy a maga útján. Obama bírálói azt mondják: a tény, hogy ismét Putyin lett az elnök Oroszországban, és újra elővette Amerika-ellenes retorikáját, bizonyítja az amerikai elnök naivitását a Moszkvába vetett bizalmában. 

Snowden befogadása pedig szerintük egy újabb külpolitikai vereség Obamának - éppen akkor, amikor azt kellene bizonyítania, hogy van befolyása a szíriai és az egyiptomi válságban -, illetve meggyőződésük, hogy az orosz lépésre szigorú választ kell adni. "Hacsak nem akarjuk tétlenül tűrni a sértést és a megalázást, előbb-utóbb azok kerekednek felül Washingtonban, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a végén Oroszország húzza a rövidebbet" - mondta Ariel Cohen, a Heritage Foundation konzervatív elemzőintézet orosz és eurázsiai ügyekkel foglalkozó rangidős kutatója. 

Az Obama-kormánynak el kell döntenie, hogy meddig akar elmenni dühe kimutatásában. Lehetőségei azonban korlátozottak, különösen egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok haderejének az afganisztáni kivonuláshoz továbbra is orosz területet kell használnia. Obamának legelőször is azt kell eldöntenie, hogy szeptember elején elmegy-e a moszkvai kétoldalú találkozóra. 

Ha úgy dönt, hogy nem megy el, attól még Oroszország nem fog túlságosan megharagudni. De más a helyzet, ha a G20-országok szentpétervári csúcstalálkozójára sem megy el, amely nem sokkal Moszkva után lesz. De ez utóbbi nem valószínű.

A megnőtt feszültségek ellenére senki nem számít a kétoldalú kapcsolatok megszakadására, csak egy nehéz időszakra, amelynek végén újra különválasztják majd az egyes nézeteltéréseket, és túllépnek azokon. 

"Egyik fél sem akar ellenséges viszonyt, mert azáltal csak még veszélyesebb hellyé válna a világ" - mondta James Goldgeier washingtoni szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.