Titkos adatgyűjtés

Titkosügynökök felügyelték a Snowden-anyagok megsemmisítését

Az eset "az elmúlt körülbelül egy hónapban" történt. A GCHQ két embere meg akart győződni róla, hogy az adathordozók egyetlen apró darabja sem jut kínai ügynökök kezébe.

2013.08.20 09:08MTI

Személyesen felügyelte az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv (GCHQ) két ügynöke a The Guardian című londoni napilap székházának pincéjében azoknak az adathordozóknak a megsemmisítését, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták - írta az újság főszerkesztője a lap internetes oldalán hétfő este megjelent cikkben.

Alan Rusbridger szerint "ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében".

Az eset "az elmúlt körülbelül egy hónapban" történt. A GCHQ két embere meg akart győződni róla, hogy az adathordozók egyetlen apró darabja sem jut kínai ügynökök kezébe.

A főszerkesztő leírta: az adathordozók megsemmisítését megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg a Snowdentől kapott anyagokat.

A brit hatóságok vasárnap feltartóztatták a londoni Heathrow repülőtéren a The Guardian azon újságírójának, Glenn Greenwaldnak brazil állampolgárságú élettársát, aki közzétette a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat.

A brazil férfitól elvették a mobiltelefonját és a számítógépét, és kilenc órán át - ügyvéd jelenléte nélkül - kihallgatták, majd elengedték. A brazil kormány hivatalosan tiltakozott a brit hatóságok eljárása ellen.

Közben élettársa feltartóztatása miatt újabb titkos dokumentumok közzétételével fenyegetőzik Glenn Greenwald újságíró, aki elsőként hozott nyilvánosságra az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat.

A The Guardian című brit napilap Brazíliában élő újságírója közölte hétfőn, Nagy Britannia "meg fogja bánni" azt, hogy előző nap a londoni Heathrow repülőtéren feltartóztatta és kihallgatta élettársát, David Mirandát.

A férfi London érintésével repült Berlinből hazájába, Brazíliába. A Heathrow repülőtéren a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva tartóztatták fel, kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. A hatósági intézkedés kilenc órát vett igénybe, majd Mirandát vasárnap este hagyták továbbrepülni Rio de Janeiróba, és nem adtak magyarázatot a történtekre. Hazaérkezése után David Miranda közölte, hogy hat brit ügynök hallgatta ki a Heathrow repülőtéren, és mindenre kíváncsiak voltak.

Miranda megérkezése után újságírók azt kérdezték Greenwaldot a riói repülőtéren, hogy az élettársával történtek eltántorítják-e attól, hogy újabb, Snowdentől kapott iratokat tegyen közzé. Az újságíró azt válaszolta, hogy pont az ellenkezője fog történni.

"Mostantól sokkal agresszívabb leszek a tudósításaimmal. Sokkal több dokumentumot fogok nyilvánosságra hozni. Angliáról is közölni fogok dolgokat. Sok dokumentumom van Anglia kémrendszeréről. Azt hiszem, hogy ők (a britek) meg fogják bánni, amit tettek" - mondta Greenwald, aki állítólag 15-20 ezer titkos dokumentumot kapott Snowdentől az amerikai kémprogramok működéséről.

A Mirandával történtek miatt hétfőn Atnonio Patriot brazil külügyminiszter felhívta telefonon brit kollégáját, William Hague-t, hogy aggodalmát fejezze ki az incidens miatt. A washingtoni Fehér Ház közölte, nem kérte ugyan a brit hatóságokat Greenwald élettársának a kihallgatására, de London tájékoztatásából előre tudta, hogy Mirandát fel fogják tartóztatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.