Titkos adatgyűjtés: Washington Post

"Az NSA több ezerszer túllépte a hatáskörét"

A napilap az NSA egy belső vizsgálatából és más szigorúan titkos iratokból idézett, amelyeket Edward Snowdentől, az NSA volt alkalmazottjától kapott meg idén nyáron.

2013.08.16 11:20MTI
Fotó: MTI

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 2008 óta évente több ezer esetben sértette meg az adatvédelmi szabályokat vagy lépte túl a hatáskörét - írta pénteken internetes kiadásában a The Washington Post.

A napilap az NSA egy belső vizsgálatából és más szigorúan titkos iratokból idézett, amelyeket Edward Snowdentől, az NSA volt alkalmazottjától kapott meg idén nyáron. Snowden nevét az egész világon megismerték, miután kiszivárogtatta a sajtónak az NSA által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit. A 30 éves férfi augusztus 1-jén kapott menedékjogot Oroszországban.

Az NSA-nél elvégzett 2012. májusi belső vizsgálat szerint a megelőző egy évben 2776 alkalommal sértették meg az előírásokat, de ezek többségében a jelentés szerint az NSA saját belső eljárásrendjét sértették meg, gyakran sietségből. Ilyen volt az az eset, amikor egy alkalommal azért hallgattak le sok washingtoni telefonbeszélgetést, mert Egyiptom országhívója (20) helyett tévedésből az amerikai főváros előhívóját (202) programozták be.

Egy másik esetben az NSA több hónapig alkalmazott egy új adatgyűjtési módszert, és csak ezután tájékoztatta az illetékes bíróságot, amelynek feladata az NSA egyes műveleteinek engedélyezése. A bíróság később kimondta, hogy az NSA-nek ez a gyakorlata alkotmányellenes volt. 2008-ban törvénymódosítással jelentősen kiszélesítették az NSA hatáskörét.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten kijelentette, a kongresszussal együtt azon fog dolgozni, hogy fokozzák az NSA adatgyűjtési programjainak átláthatóságát, és létrehozzanak egy független szakértői testületet az adatgyűjtési technológiák felülvizsgálatára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.