Titkos adatgyűjtés

Már a Snowden-anyagokat publikáló újságíró élettársa is célkeresztbe került

A Heathrow repülőtéren tartóztatták fel a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy kihallgassák a Nagy-Britanniába beutazó, terrorizmussal gyanúsított személyeket.

2013.08.19 08:44MTI

Több órára feltartóztatták vasárnap a londoni Heathrow repülőtéren annak az újságírónak az élettársat, aki közzétette az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat.

A Guardian újságírójának, Glenn Greenwaldnak az élettársa, David Miranda London érintésével repült Berlinből hazájába, Brazíliába. A Heathrow repülőtéren azonban feltartóztatták a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy kihallgassák a Nagy-Britanniába beutazó, terrorizmussal gyanúsított személyeket.

Greenwald szerint Mirandát kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. A hatósági intézkedés kilenc órát vett igénybe, majd Mirandát vasárnap este hagyták továbbrepülni, és nem adtak magyarázatot a történtekre.

Miranda berlini útja során találkozott egy amerikai újságíróval, aki ugyancsak foglalkozott a Snowden által kiszivárogtatott anyagok feldolgozásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.