Titkos adatgyűjtés

Nem vezetheti a hírszerzési igazgató az átláthatóságot növelő munkacsoportot

Nem vezetheti az USA nemzeti hírszerzési igazgatója azt a munkacsoportot, amelyet az amerikai kormány a legutóbbi botrányok nyomán hozott létre az adatgyűjtés átláthatóbbá tételére.

2013.08.14 07:32MTI

A Fehér Ház kedd esti bejelentése szerint James Clapper igazgató nem állhat a szakértői csoport élén és nem is vehet részt a testület tagjainak kiválasztásában.

Egy nappal korábban még arról szóltak a hírek, hogy a csoportot a hírszerzés igazgatója vezeti, ő maga is erre utaló nyilatkozatot tett, vázolva a szakértői testület "ars poeticáját". Alig 24 óra alatt azonban fordult a kocka, Clapper állítólagos megbízatását ugyanis sok bírálat érte.

A kritikusok mindenekelőtt azt rótták fel, hogy a nemzeti hírszerzési igazgató irányító tevékenysége megkérdőjelezné a szakértői csoport hivatalosan deklarált függetlenségét. A Fehér Ház ezt követően visszavonulót fújt, arról azonban egyelőre nincs döntés, hogy a szakértők függetlenségét - James Clapper helyett - ki garantálja majd.

A szakértői csoportnak 60 napon belül közbülső jelentést kell az amerikai elnök, Obama elé terjesztenie. A végkövetkeztetéseket, valamint a jövőre vonatkozó ajánlásokat pedig a testületnek legkésőbb december közepéig kell kidolgoznia. Az amerikai elnök a múlt hét végén hirdette meg "átláthatósági offenzíváját".

"Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt biztonságunk, valamint a szabadságjogok tiszteletben tartása között" - fogalmazott az elnök, aki szerint nem történtek ugyan visszaélések, de reagálni kell a közvélemény elbizonytalanodására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.