Disszidensből áruló

"Snowden: áruló!" - az amerikai szenátus Wikipédia-javítása

Az az ismeretlen, aki beleszerkesztette az "áruló" jelzőt a Snowdenről szóló Wikipédia-oldal ismertetőjébe, olyan IP-címet használt, amely az amerikai szenátus számítógépes hálózatához vezet.

2013.08.05 22:09MTI

Egy ismeretlen péntek éjszaka az amerikai szenátus egyik IP-címét (számítógépes azonosítóját) felhasználva amerikai "disszidensről", "árulóra" változtatta az Edward Snowdenre vonatkozó jelzőt az internetes lexikonban, a Wikipédiában. A Wikipédia oldalait a felhasználónév közzététele nélkül lehet szerkeszteni, de megjelenik rajta a számítógép azonosítását szolgáló úgynevezett IP-cím.

Az amerikai média hétfői híradásai szerint az az ismeretlen, aki pénteken beleszerkesztette az "áruló" jelzőt a Snowdenről szóló Wikipédia-oldal ismertetőjébe, egy olyan IP-címet használt, amely az amerikai szenátus számítógépes hálózatához vezet, ezért feltételezhető, hogy a változtatást a felsőház egyik tagja vagy alkalmazottja eszközölte. Ugyanezt az IP-címet használták a többi között különféle kézifegyverekről, egy üzbég városról, a perzsa történelemről, egy San Francisco-i szórakozóhelyről, Donald Graham, a The Washinton Post kiadóvállalat igazgatójáról, illetve Mitch Albom egyik novellájának ismertetéséről szóló bejegyzésekhez.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, s Oroszországtól egy évre menedéket kapó informatikusról szóló oldal komoly vitákat gerjesztett a Wikipédia önkéntes szerkesztői között: az oldal létrehozása, június 9-e óta több mint háromezer változtatás történt rajta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.