Nagy leleplezők

Német államfő: a Snowden-féle emberek tiszteletet érdemelnek

Tiszteletet érdemelnek azok, akik leleplezik a jog útjáról letért állami intézményeket - közölte a német államfő egy pénteki lapinterjúban Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának kiszivárogtatásaival kapcsolatban.

2013.07.26 19:10MTI

Joachim Gauck a Passauer Neue Presse című lapnak elmondta: a törvényektől eltávolodó állami intézményeket általában csak akkor lehet visszaterelni a helyes útra, ha a visszásságok a nyilvánosságra kerülnek. Ezért tiszteletet érdemel, aki ilyen esetekben nem az intézménynek engedelmeskedik, hanem a lelkiismeretének, és feltárja a közösség előtt a helyzetet. 

Az elektronikus hírszerzésre szakosodott NSA titkos adatgyűjtési, megfigyelési programjai sérthetik a szabadságot - tette hozzá az egykori keletnémet demokratikus ellenzék meghatározó alakja, aki a rendszerváltás után a keletnémet állambiztonsági hatóság, a Stasi iratanyagát kezelő hivatal első vezetője volt. 

Gauck hangsúlyozta: "korlátozza a szabadság érzését a félelem, hogy külföldi titkosszolgálatok gyűjtik a telefonbeszélgetéseink és elektronikus levelezésünk adatait, ami azzal fenyeget, hogy végül maga a szabadság is sérül". Joachim Gauck az első vezető német politikus, aki - ha közvetve is - tiszteletét fejezte ki Edward Snowden előtt. 

Az NSA-ügy kirobbanása után a német kormány jelezte: nincs jogi lehetőség arra, hogy Németország politikai menedékjogot biztosítson az amerikai informatikusnak. Ezt az ellenzéki pártok sem követelik. Gerhard Schmid, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) szakpolitikusa, az Európai Parlament korábbi alelnöke a napokban egy interjúban kifejtette: Snowden az NSA titkos ügyeinek kiszivárogtatásával megsértett amerikai törvényeket, és ezért bíróság elé akarják állítani, ami nem politikai üldöztetés, hanem jogi eljárás. 

Snowden ügye továbbá más természetű, mint a korábbi nagy amerikai leleplezések, például a Watergate-ügy, mert az NSA egykori munkatársa nem hozott nyilvánosságra olyan információt, amely amerikai törvények megsértésére utal - tette hozzá. Németországban a náci Gestapo és a Stasi emléke miatt is rendkívül érzékeny téma a személyes adatok kezelése, így az NSA-botrány fontos üggyé vált a belpolitikában. 

Különösen azután, hogy kiderült: nemzetközi összevetésben az NSA titkos adatgyűjtő tevékenysége rendkívül nagy mértékben érinti Németországot, és rendkívül szoros az együttműködés a német szolgálatok és az NSA között. A német kormány a hivatalos álláspont szerint csak Snowden kiszivárogtatásaiból szerzett tudomást az NSA adatgyűjtő programjairól. Egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 78 százaléka nem hiszi el ezt az állítást, és 70 százalék elégedetlen az ügy feltárására irányuló kormányzati munkássággal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.