Sokan pontatlanul ítélik meg a baba testsúlyát

Nem veszik tudomásul az anyukák, ha túlsúlyos a gyerek?

Nem szeretik tudomásul venni az anyák, ha gyermekük túlsúlyos - másként ítélik meg saját csemetéjüket, ami nem feltétlenül jó dolog - mutatnak rá kutatók.

2012.05.09 14:23ma.hu

A saját gyermekük testsúlyának megítélésében sokszor "alul teljesítenek" az édesanyák. Gyakori a téves meglátás a kisgyermekek testméretét illetően, különösen, ha túlsúlyosak - állapították meg amerikai kutatók.

Véleményük szerint mindez helytelen táplálkozási szokások kialakításához vezethet, arra ösztönözve az egészséges testsúlyú gyermeket, hogy egyen többet.

A Marylandi egyetem egészségügyi iskolájának tanulmánya 281 anya-gyermek párost vizsgált a témában. A gyermekek átlagéletkora 20,2 hónap volt, 54 százalékuk volt kisfiú. A 18-46 éves kor közötti anyák többsége túlsúlyos vagy elhízott volt (71,9 százalékuk).

Dr. Erin Hager és kollégái arra a megállapításra jutottak, hogy az anyák közel 70 százaléka nem jól ítélte meg gyermeke testméretét; pontatlan volt a meghatározásakor, amikor gyerekek sziluettjei közül kellett választani, és megmondani, melyik hasonlít leginkább a sajátjukéhoz.

"A túlsúlyos gyermekekkel rendelkező anyák több, mint 88 százaléka nem érzékelte a kicsi reális súlyát - mondta el Dr. Hager. - Ennek oka az lehet, hogy a magasabb testsúlyt általában a sikeres nevelés jeleként tartják számon, különösen az első években, amikor a szülők felelősek a gyermek egészségéért, táplálásáért és aktivitásáért."

A legtöbb anya elégedett volt a gyermeke testméretével, annak ellenére, hogy sokszor pontatlanul ítélte meg azt. Dr. Hager elmondta, a jövőben végzett tanulmányoknak azt is meg kellene vizsgálniuk, milyen összefüggésben áll a szülői elégedettség az étkezési szokásokkal és a fizikai aktivitásra sarkallással.

Dr. Eliana Perrin az Észak-Karolinai egyetemről hozzátette, hogy a kutatás tanulságos, mert a szülő, aki pontosan ítéli meg gyermeke testsúlyát, nagyobb készséget mutat a viselkedésbeli változtatásokra, és hatékonyabb azok végrehajtásában is.

A gyermekkori túlsúlynak hosszútávú hatásai vannak. A túlsúlyos gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyos felnőttekké, kitéve magukat számos egészségügyi problémának. Hogy csak néhányat említsünk, nő esetükben a magas vérnyomás-, a szívbetegség és a stroke kockázata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.