Jobban jár a magát elfogadó túlsúlyos tini?

Aki mosolyogva kövér, nem csinál nagyobb bajt?

A túlsúllyal együtt lehet élni, más kérdés, hogy nem érdemes: egy tanulmány szerint a túlsúlyos tinik, akik elégedettek önmagukkal, kevésbé hajlamosak a depresszióra.

2012.05.07 08:15ma.hu

Bár társaiknál túlsúlyosabbak, azok a tinédzserek, akik plusz kilókkal küzdenek, mégis elfogadják külsejüket, nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek és kevésbé hajlamosak a depresszióra.

Kevésbé jellemző náluk az egészségtelen magatartás is, szemben azokkal, akik nem fogadják el testüket és önmagukat - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A kaliforniai San Diego egyetemének kutatói több, mint 100 fiatal körében végeztek felmérést, a 2004 és 2006 közötti időszakban.

Kerri Boutelle pszichiátria- és gyermekgyógyász professzor elmondta: felfedezték, hogy a nagyobb testi elégedettséggel bíró lányok esetében kisebb volt a valószínűsége az egészségtelen magatartásnak, így a drasztikus fogyókúrának, egészségre veszélyes súlycsökkentésnek, a koplalásnak, az étkezések kihagyásának vagy a bulimiának.

Úgy tűnik tehát, pozitív kapcsolat van a tinilányok testképpel való elégedettsége és a mentális jólét, a viselkedés között - a testképpel való elégedettség javítása tehát nagyon fontos a túlsúlyos fiataloknál.

A pozitív testkép kialakítására kell koncentrálni, fokozni kell a motivációt, a képességek fejlesztését: ezekkel befolyásolhatják a súlycsökkentő magatartást és megvédhetik a fiatalokat a depresszió, szorongás, harag érzésétől annak kapcsán, hogy ők túlsúlyosak - tette hozzá Kerri Boutelle.

A tanulmányt a Journal of Adolescent Health teszi közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.