A dohányzás előrehozhatja, a túlsúly eltolhatja

Meghökkentő: befolyásolhatjuk, mikor jön a menopauza?

Hogy mikor érkezik meg egy nő életében a menopauza, az több tényezőtől is függ - állapították meg kutatók. Például attól, dohányzunk-e, van-e súlyfeleslegünk.

2012.04.24 10:15ma.hu

Vannak nők, akiknél a menopauza korábban jelentkezik - ennek azonban kutatók szerint megvan az oka. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az extra testsúly cipelése mind-mind hozzájárul.

Egy brit, rákkutatással foglalkozó intézet tanulmánya rámutatott, hogy az életmódbeli tényezők mind köthetők ahhoz, mikor megy keresztül a menopauzán egy nő.

A dohányzás hatására például akár 2 évvel is korábban jelentkezik a menopauza, mint azoknál, akik nem cigarettáztak.

A testsúlynak pedig éppen ellenkező a hatása - az elhízottnak számító hölgyek egy évvel később tapasztalják a változókor első jeleit, mint a normál súlyúak. Ez annak a következménye lehet, hogy a zsír hatással van a nemi hormonokra.

Szintén később mennek keresztül a menopauzán azok a nők, akik rendszeres alkoholfogyasztók voltak - több, mint két italt ittak naponta 25 és 49 éves koruk között; akik rendszeres és megerőltető edzést folytattak 30 és 49 éves koruk között; valamint, akik vegetáriánusok voltak.

Mindez azért lényeges, mert a később jelentkező változó kor számos betegség fokozott kockázatát jelenti, így a mellrákét is.

Dr. Danielle Morris tanulmányvezető elmondta: láthatjuk, mennyire fontos életmódunk még a menopauza kezdete szempontjából is. Több vizsgálatra van azonban szükség ahhoz, hogy kiderítsék, vajon az alkoholfogyasztás mérséklése vagy a testmozgás mennyiben változtatja ezt meg.

A tanulmányt - mely több, mint 50 ezer nő adatai alapján készült - az American Journal of Epidemiology közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.