A súlyos hangulatingadozás már nem PMS

Nem akkor ér véget a premenstruációs depi, amikor hitték

Úgy tűnik, a premenstruációs diszfóriás zavarban szenvedő nők tünetei nem múlnak el, ahogy a vérzés elkezdődik. Kutatók szerint komolyabb problémáról van szó.

2012.03.08 18:55ma.hu

A tünetek évek óta problémát jelentenek a nők számára, akik a premenstruációs szindróma komoly formájában szenvednek, azaz premenstruációs diszfóriás zavarban (PMDD).

A legtöbbjüknek azt mondják, tüneteik elmúlnak, amint a vérzés elkezdődik. Csakhogy, egy új kutatás szerint ezek a tünetek, melyek súlyos hangulatingadozásokkal járhatnak, nagyjából 4 nappal a menstruáció előtt kezdődnek és a vérzés első három napjában is tarthatnak - ahogyan azt a PMDD-vel küzdő betegek tanúsítják is.

"Eddig úgy tudtuk, a PMDD tünetei gyorsan elmúlnak a menzesz jelentkezése után, és most kiderült, hogy mégsem" - mondta el a tanulmány vezetője, Dr. S. Ann Hartlage, a chicagói Rush egyetem egészségközpontjának házasság- és szexterapeutája.

Hartlage és kollégái több, mint ezer nőn végeztek felmérést - PMDD-vel küzdőkön és azt nélkülözőkön -, és figyelték tüneteiket egy vagy két menstruációs cikluson keresztül.

A PMDD különbözik a PMS-től, azaz a premenstruációs szindrómától, a tünetek száma és súlyossága miatt is. Mindkét állapotot jellemzi a puffadás, rövid távú súlygyarapodás, mellérzékenység és bizonyos mértékű hangulatingadozás.

Azonban a szélsőséges hangulatingadozások, a szorongás, a depresszió, harag és ingerlékenység a premenstruációs diszfóriás zavarhoz köthető, és komolyan zavarhatja az otthoni vagy a munkahelyi tevékenységet.

Az Archives of General Psychiatry-ben megjelent tanulmány rámutat: a PMDD újraértelmezésének befolyása lehet számos kutatásra, ugyanis kibővül az idő, amely alatt bizonyos tüneteket a menstruációs ciklusnak és a PMDD-nek lehet betudni - mondta el Dr. Christopher Estes, a Miami egyetem Miller egészségügyi iskola szülészeti- és nőgyógyászatának professzor asszisztense.

A kezelés attól is függ, milyenek azok a PMDD-tünetek. Bizonyos esetekben fogamzásgátló szedése is segíthet, de vannak, akiknél már a szorongás és a depresszió kezelésére is szükség van.

A premenstruációs tünetek kezelését illetően a szakemberek általában életmódbeli változtatásokat ajánlanak: több mozgást, egészséges táplálkozást, a koffein-bevitel csökkentését.

A PMS-ben szenvedő nőknél általában legalább három menstruációs ciklusra jellemző legalább egy tünet, mint pl. depresszió, álmatlanság, étel utáni sóvárgás, minimum 5 nappal a menstruáció jelentkezése előtt, és abbamaradnak a vérzés elkezdődése után, 4 napon belül.

A vele járó érzelmi- és testi tünetek néha előforduló, a mindennapi élethez tartozónak is mondhatók, nem így a PMDD tünetei, melyek sokkal súlyosabbak.

A kutatók szerint a premenstruációs diszfóriás zavar további kutatásokat igényel. Mindenesetre minden nőnek, aki menstruációval kapcsolatos, fizikai- vagy érzelmi tünetekkel küzd, azt tanácsolnák: forduljon kezelőorvosához, aki adhat tippeket a tünetek kezeléséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.