Összefügg a menstruációs görcs és a fájdalomérzet

Nem csoda, ha menstruáció alatt használhatatlan a nő

Azok a nők, akik menstruáció alatt fájdalmakkal küzdenek, egész ciklusuk alatt érzékenyebbek a fájdalomra.

2011.05.16 19:00medipress.hu

A fájdalmak mérhetően befolyásolják a nők életét és a fájdalom megélését, éppen ezért a tüneteket azonnal és megfelelő módon kell kezelni.

A kutatók a Nuffield Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályon és a Funkcionális Mágneses Rezonanciás Agykutató Központ intézeteiben 24 nőnél végeztek MRI vizsgálatot, miközben meleg tappancsokat helyeztek karjuk belső oldalára vagy a hasukra, így váltva ki fájdalomingert. 12-nek fájdalmasak voltak a menstruációi, (egyébként egészségesek voltak), 12-nek nem.

Az agy reakcióját a fájdalomingerekre a menstruációs ciklus három különböző időpontjában hasonlították össze. A fájdalmas menstruációról panaszkodó nők minden időpontban érzékenyebben reagáltak a fájdalomingerekre, vagy kisebb ingerre reagáltak ugyanolyan fájdalommal, mint társaik.

A vizsgálatok szerint a fájdalmas menstruációt megtapasztaló nők agyának fájdalomért felelős agyi területeinek aktivitása is megváltozik. A különbségek a ciklus többi napján is megfigyelhetőek maradtak, ami azt jelzi, hogy a különbségek hosszú távon is fennállnak.

A különbség akkor is érzékelhető, amikor a nők éppen nem menstruálnak. Hasonló változások történnek a krónikus fájdalmakkal küzdő betegekben-csökken a kortizolszin, mely a szervezet egyik stresszhormonja.

A csökkent szint a ciklus teljes hosszában fennmarad, és annál alacsonyabb, minél hosszabb ideig tapasztalja a nő a fájdalmakat. A fájdalmas menstruációk következtében romlik az életminőség is, csökken a fizikai aktivitás: a sportolás és a munkabírás.

Bár az esetszám ez esetben igen alacsony volt, így ilyen messzemenő következtetések nem vonhatóak le egyértelműen.

"A visszatérő fájdalmakkal küzdők számos jellemzője megtalálható a fájdalmas menstruációk miatt szenvedőkben, még akkor is, ha a fájdalmakat csak a hónap bizonyos napjain tapasztalják meg" - véli dr. Katy Vincent, a cikk első szerzője, az Oxfordi Egyetem szülész-nőgyógyásza.

A közlemény a Pain című szaklapban jelent meg. A fájdalmas menstruációk elég gyakoriak. Becsült adatok alapján a nők 90 százaléka megtapasztalja élete során, de gyakori a serdülők és a fiatal nők között is.

A szerző szerint az ilyenkor megtapasztalt fájdalom elfogadott, nem veszik elég komolyan, éppen ezért a fiatalok gyakran nem is kérnek segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.