Sok galibát okoznak a hormonális változások

Ezt kifogtuk: káros az egészségre a menstruációs ciklus?

A menstruáció előtti haspuffadás sokak számára lehet ismerős, egy új kutatás azonban feltérképezte, hogy a hormonális változások hogyan befolyásolják az egész hónap folyamán az egészségi állapotunkat.

2011.02.23 11:29medipress.hu

A menstruációs ciklus első tizenhárom napján, amíg be nem következik a tüszőrepedés, 20 százalékkal nő a koleszterinszint. A háziorvosok adatai szerint is ebben az időszakban keresik fel őket leginkább a nők.

Ráadásul ezeken a napokon a hormonok hatására csökken az izomzat hatékonysága is, ezért jobban ki vagyunk téve a sérüléseknek. Aktív edzéssel segíthetünk a problémán.

A 14-15. napon, az ovuláció időszakában a legtöbbeknek nagyon jól megy a koncentrálás. Használjuk ki ezeket a napokat! A nők ezeken a napokon fogamzóképesek, és ez gyakran fokozott szexuális vággyal is párosul.

A ciklus második felében, a tizenhatodiktól a huszonnyolcadik napig azok, akik depressziótól, migréntől vagy asztmától szenvednek, számíthatnak a tüneteik súlyosbodására - mondja Rebecca Booth, Louisville-i orvos.

A progeszteronszint növekedése sokaknál fogínygyulladást és rossz közérzetet okoz. Aki rosszul érzi magát, nyugodtan fogyasszon olyan ételeket, amelyek jobb kedvre derítik- egy szelet fekete csokoládé vagy egy kis torta kiválóan megfelel a célnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.