Rendszertelen vérzés, és ami mögötte van

Menstruáció: zavarok és egyéb tudnivalók

A menstruáció a méh belső borításának (méhnyálkahártya) a lelökődése, ami vérzéssel társul.

2010.12.01 11:00drinfo.hu

Körülbelül havonkénti ciklussal jelentkezik, kivéve a terhesség és a menopauza idejét.

A menstruáció jelzi a nő termékeny életszakaszát, amely a serdülőkor során fellépő első vérzéstől (menarche), annak megszűnéséig tart (menopauza). Definíció szerint a vérzés első napját tekintik a menstruációs ciklus kezdetének (1. nap).

A ciklus a következő menstruáció kezdete előtt fejeződik be. A menstruációs ciklusok 21–40 naposak lehetnek. Csak a nők 10–15%-ának van pontosan 28 napos ciklusa.

A vérzések közötti időtartam általában közvetlenül a menarche után és a menopauza előtt a leghosszabb.

A menstruációs ciklust hormonok szabályozzák: a luteinizáló hormon és a follikulus stimuláló hormon, amelyeket az agyalapi mirigy termel, és a petefészkek által termelt ösztrogén és progeszteron.

A ciklusnak három szakasza van: follikuláris (tüsző-), ovulációs (tüszőrepedés) és sárgatest fázis. A follikuláris szakasz a vérzés első napjától a luteinizáló hormon szintjének emelkedéséig tart. Ez az emelkedés egy petesejt kibocsátását eredményezi (tüszőrepedés).

Ebben a fázisban a petefészekben lévő tüszők fejlődnek. A follikuláris fázis hossza változó, átlagosan a ciklus 13 napján át tart. A termékeny évek vége felé, a menopauzához közeledve rövidebbé válik. A follikuláris fázis kezdetén a méh belső borítása (méhnyálkahártya) vastagszik, olyan folyadékokkal és tápanyagokkal telik meg, amelyek az embrió táplálását szolgálják.

Ha nem történt megtermékenyítés, az ösztrogén és progeszteron szintek csökkennek, a nyálkahártya lelökődik, és menstruációs vérzés jelentkezik. A menstruációs vérzés 3-7, átlagban 5 napig tart.

A ciklus során a vérvesztés 15-300 gramm, átlagosan 120 gramm. Egy intim betét, vagy egy tampon, a típustól függően kb. 30 gramm mennyiségű vért képes felszívni.

A menstruációs vér, eltérően a sérülésből származó vértől, általában nem alvad meg, hacsak a vérzés nem túl erős. A follikuláris fázis első részében az agyalapi mirigy enyhén emeli a follikulus stimuláló hormon kiválasztását.

Ez a hormon azután 3-30 tüsző érését indítja be, amelyek mindegyikében egy petesejt van. A fázis későbbi szakaszában, amint e hormon szintje csökken, ezek közül a tüszők közül csak egy - a domináns tüsző - növekszik tovább.

Ez hamar ösztrogént kezd termelni, és a többi fejlődésnek indult tüsző sorvadni kezd.

A tüszőrepedés fázisa a luteinizáló hormon és kisebb mértékben a follikulus stimuláló hormon szintjének emelkedésével kezdődik.

A luteinizáló hormon a domináns tüszőt a petefészek felszínéből való kiemelkedésre, majd végül megrepedésre serkenti, kibocsátva a petesejtet. (A follikulus stimuláló hormon emelkedésének szerepe nem ismert.) A tüszőrepedés fázisa a petesejt kibocsátásával végződik, általában 36 órával a luteinizáló hormon emelkedésének kezdete után.

A petesejt kiszabadulása után 12-24 órával ez az emelkedés kimutatható a vizeletben, mérve a luteinizáló hormon szintjét. A petesejt a kiszabadulása után csak rövid ideig termékenyíthető meg (12 óráig). A megtermékenyítés valószínűbb, ha a spermiumok már akkor jelen vannak a női nemi szervekben, mielőtt a petesejt kiszabadul.

Az ovuláció ideje körül a nők egy része tompa fájdalmat érez az alhas valamelyik oldalán. Ezt a fájdalmat középidős fájdalomnak hívják. A fájdalom néhány perctől néhány óráig tarthat. A fájdalmat ugyanazon az oldalon érzik, ahol az a petefészek található, amelyben a tüszőrepedés történt, de a fájdalom pontos oka nem ismert.

A fájdalom megelőzheti a tüszőrepedést, vagy követheti azt, és nem minden ciklusban jelentkezik. A tüszőrepedés nem felváltva következik be a két petefészek között, és véletlenszerűnek tűnik.

Ha az egyik petefészket eltávolítják, minden hónapban a megmaradt petefészekben érik meg egy petesejt.

A sárgatest fázis a tüszőrepedést követi. Körülbelül 14 napig tart, hacsak nem jön létre megtermékenyítés, és a menstruációs időszak előtt ér véget.

A sárgatest fázisban a megrepedt tüsző a petesejt kibocsátása után bezárul, és egy úgynevezett sárgatestet képez, amely növekvő mennyiségű progeszteront termel. A sárgatest szerepe az, hogy a méhet előkészítse, ha megtermékenyítés történik. A sárgatest által termelt progeszteron hatására a méhnyálkahártya vastagszik, feltöltődik folyadékokkal és tápanyagokkal, hogy előkészüljön az esetleges magzatra.

A progeszteron hatására a méhnyak nyák sűrűbb lesz, így a spermiumok, vagy a baktériumok méhbe jutásának esélye csökken. A progeszteron a testhőmérsékletet is enyhén megemeli a sárgatest fázis idején, és az emelkedett is marad, amíg a menstruáció megindul. Ez a hőmérséklet emelkedés használható annak becslésére, hogy mikor történt tüszőrepedés.

A sárgatest fázis második felében az ösztrogén szint emelkedik, amely szintén a méhnyálkahártya vastagodását váltja ki. Az ösztrogén és progeszteron szint emelkedésére válaszként az emlő tejmirigyei növekedni kezdenek.

Ennek eredményeként a mellek megduzzadhatnak, és érzékennyé válhatnak. Ha megtermékenyítés nem történik, a sárgatest 14 nap után elsorvad, és új menstruációs ciklus kezdődik. Ha a petesejt megtermékenyült, a fejlődő embrió körüli sejtek a humán koriongonadotropinnak nevezett hormont kezdik termelni.

Ez a hormon tartja fenn a sárgatestet, amely folyamatosan termel pro-geszteront, amíg a növekvő magzat képes nem lesz kiválasztani saját hormonjait. A terhességi tesztek a humán koriongonadotropin szint emelkedésének kimutatásán alapszanak.

Rendszertelen menstruáció

A nők túlnyomó részénél évente 11-13 alkalommal jelentkezik menstruációs vérzés. Természetesen, ettől eltérő számú - gyakoribb vagy ritkább - menstruációs vérzés is előfordulhat, és nem feltétlenül kell valamilyen kóros elváltozásra vagy folyamatra gyanakodnunk.

A menstruációra az első vérzéstől számított első néhány évben jellemző lehet a viszonylagos rendszertelenség, mivel hormonális egyensúly kialakulása időt vehet igénybe.

Sokszor nincs ok a komoly aggodalomra

A menstruációs ciklus periodicitása eltérő lehet az egyes életszakaszok során. Sok nő tapasztalja meg például, hogy a menopauzához közeledve és a menopauzában rendszertelenné válik a vérzés.

A terhesség a leggyakoribb oka a havi vérzés elmaradásának. A bizonyosság megszerzése érdekében érdemes tesztet csinálni: a gyógyszertárakban kaphatóak erre egészen jó minőségű, nagymértékben megbízható termékek.

Ha a terhesség biztonsággal kizárható, az alábbiak válthatnak ki vérzéskimaradást vagy rendszertelen vérzést

* nagymértékű fogyás vagy hízás, túlsúly
* evési zavarok: anorexia vagy bulímia
* túlzott fizikai megterhelés, fizikai aktivitás.

Az atléták között gyakori a menstruációs vérzés zavara
* érzelmi stressz
* betegség
* utazás
* gyógyszerek, fogamzásgátó szerek, egyéb hormontartalmú készítmények * a hormonháztartással összefüggő problémák
* droghasználat
* medencei gyulladások, petefészekciszta, stb.
* szoptatási időszak: sok nőnél nem tér vissza a rendszeres vérzés a szoptatás befejeztéig.

Ne felejtsük el: a menstruáció kimaradása esetén, még nem lehetetlen a teherbeesés. Alkalmazzuk ilyenkor is valamely fogamzásgátló eljárást, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet. A negyven éves kor alatt elmaradó menstruáció kórosnak tekinthető.

Előidézheti például sebészi beavatkozás, hasi besugárzás, csakúgy, mint egyes betegségek, mint az irritábilis bélszindróma, a tuberkolózis, májbetegségek, vagy a diabétesz.

Ahogy a fentiekből kiderül, a vérzés kimaradásának hátterében sokféle ok húzódhat meg. Bár legtöbbször valóban nem áll fenn betegségre utaló folyamat és elváltozás, nyugalmunk érdekében tanácsos mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni, az ő tanácsát kérni.

Számos kellemetlenségnek vehetjük így elejét.

Kínzó menstruációs görcsök

A havonta jelentkező menstruációs vérzés nem a legkellemesebb dolgok egyike, főleg, ha a vele együtt járó görcsös fájdalomra gondolunk. A görcs a méh összehúzódása következtében lép fel.

A fájdalom lehet enyhe, mérsékelt, de súlyos is.

Általában az alhasban, hát-tájékon, néha a lábakban észlelhető. Amennyiben valóban komoly fokú, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni.

Néhány tipp, amely segít átvészelni a nehéz napokat

1. Az étrend tartalmazzon gazdagon friss gyümölcsöket, zöldségeket, és főleg sok vizet. Figyeljük meg, hogyan érinti egyes ételek fogyasztása a menstruációt.

2. Fogyasszunk több kálciumot, magnéziumot és D-vitamint. Ezek az anyagok szükségesek az izmok megfelelő működéséhez: deficit esetén fokozódhat a göcskészség.

3. Rendszeresen keressük fel nőgyógyászunkat, kérjük tanácsát. A panaszok hátterében ugyanis más ok is húzódhat.

4. Nemrégiben készült tanulmányokban olvashattuk, hogy bizonyos vegyületek, mint a xenoösztrogének és fitoösztrogének fokozzák a menstruációs görcsöket. A xenoösztrogének olyan anyagok, amelyek csupán hasonlítanak az ösztrogénekre, valójában nem azok.

Xenoösztrogénekkel találkozhatunk a mindennapokban, mivel ezeket tartalmazzák testápolóink, samponjaink, szappanaink. A fitoösztrogéneket növényekben találhatjuk meg. A xenoösztrogének és fitoösztrogének magnézium és B-vitamin deficitet okozhatnak, vagyis fokozzák a görcsrizikót.

A B-vitamin hiánya neuropátiát idézhet elő, gondoljunk csak a nyugtalan-láb szindrómára. Ha lehetséges, kerüljük a fito - és xenoösztrogéneket, vagy mérsékeljük adagjukat.

5. A természetes progeszteron ellentétes hatású, mint a xenoösztrogén és a fitoösztrogén, ha ezek szintje nem túl magas a szervezetben. Amennyiben a szintjük túl magas, a természetes progeszteron átmeneti jelleggel szintén fokozhatja a görcsöket.

6. Szedhetünk fájdalomcsillapítókat is. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek, mint az ibuprofen, csökkentik a menstruációs vérzés mennyiségét, vagyis nem csak az izomgörcsre hatnak. Ibuprofen-allergia esetén egy szem aszpirin is segíthet.

7. Vannak nők, akiknél úgy enyhíthető a fájdalom, ha az ágyon hasalnak, térdeiket behúzzák, vagy feneküket felfelé tolva, fejüket az ágyon tartják.

8. Az alhasra helyezett melegvizes palack szintén oldja az izomgörcsöt.

9. Néhány egyszerű testgyakorlat is hatásos lehet. Séta a ház körül, kocogás, kerékpároszás, mind kiváló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.