Női gondok

Menstruációs problémák, fejfájás, migrén, változókori panaszok

Nőnek lenni jó! Sőt például egy gyermek kihordásakor, megszületésekor kivételes állapot! Ugyanakkor a női léthez alkalmanként társulhatnak kellemetlen panaszok is. Szerencsére gondjaikkal nem maradnak magukra a hölgyek, hiszen az Anyatermészet a legkülönbözőbb gyógynövényekkel siet segítségükre...

2008.06.21 10:38ideal.hu

I. Menstruációs problémák

Premenstruális szindróma - PMS

A premenstruális szindróma fogalma alatt olyan tünetek együttesét értjük, melyek a havivérzés kezdete előtt legfeljebb 14 nappal jelentkeznek, és a vérzés beálltával lecsengenek. A tünetek egyaránt lehetnek fizikai - vízfelgyülemlés, testsúlygyarapodás, fej-, derék- és végtagfájás, szorulás, hasmenés, kimerültség stb. - és pszichés természetűek - ingerlékenység, depresszió. A PMS-t túlnyomórészt hormonális változások okozzák.

Jegyezzük meg!

Teendőink a tünetek megelőzése, illetve enyhítése érdekében:

- Pozitív hatása lehet a táplálkozás megváltoztatásának, sok friss gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű termékek fogyasztásának. Ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem, mert az csökkenti a vércukorszintet, és farkaséhséget eredményezhet!

- Néhány ciklus alatt fogyasszunk táplálékkiegészítőket! A ciklus második felében próbáljunk meg naponta egy-két alkalommal 50 mg B6-vitamint szedni! Terhesség beköszöntével a készítmény szedését abba kell hagyni! Naponta egyszer-kétszer ajánlatos 500 mg ligetszépeolaj, 100-300 mg E-vitamin és 200 mg magnézium szedése is. Az ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó multitabletták még olyan fontos anyagokat is szolgáltatnak, mint a króm és a cink.

- A barátcserje közvetlen hatást gyakorol a hipofízisre, és szabályozza a hormontermelést. Az alakor - ősi búzafaj - hasonlóképpen kiegyensúlyozó hatású az ösztrogén és a progeszteron arányára, továbbá erősíti a petefészket.

- Ösztrogénhiány esetén segítséget nyújthat a zsálya, a cickafark, a komló és a poloskavész.

- Feszültség, aggodalom vagy depresszió esetén ajánlott a orbáncfű, a kamilla, a vadzab és a vasfű.

- Az ödémásodáson, a felpuffadáson és a duzzanatokon segít a kukoricalevél, a gyermekláncfű levele vagy a bojtorján.


Fájdalmas vérzés - dysmenorrhoea

A kellemetlen érzés, amit a nők fájdalmas havivérzésükkor átélnek, az alhasban vagy a deréktájékon jelentkezik, és a heves, húzó fájdalmaktól az erős görcsökig terjed. Legfeljebb három napig tart, és fájdalomcsillapítót igényel! Az állandóan visszatérő, fájdalmas vérzéssel forduljunk orvoshoz, mert olyan problémákról is szó lehet, melyek speciális kezelést igényelnek! Ha nem ilyen esetről van szó, akkor mi magunk is nagyon sok mindent tehetünk a fájdalmak enyhítése érdekében.

- Egyszerű, de rendkívül hatékony, ha egy melegítőpalackot helyezünk a hasunkra. Oldja a görcsöket és elősegíti a vérátáramlást. Feküdjünk le, lazítsunk, ez már önmagában is görcsoldó hatású.

- Segítséget nyújthat a több kalcium és magnézium, valamint a ligetszépe, a lenmag, a borágó vagy a feketeribizli olajában található esszenciális zsírsavak, ezenkívül a B-, a C- és az E-vitaminok, továbbá a cink.

- A méh és a méhnyak feszülései szintén csillapíthatók gyógynövényekkel: kökörcsinnel, vad yamsgyökérrel, gyermekláncfűgyökérrel vagy rozmaringgal. A poloskavész segít az erős fájdalmakon. Vérfelgyülemléskor, illetve -pangáskor enyhülést hoz a hibiszkusz, a palástfű, a körömvirág vagy a málnalevél.

- Tipp: ha a havivérzésünk közeledik, megelőzés céljából forró gyömbér- vagy fahéj-teával előmozdítjuk a vérátáramlást.

- Hátunkat és hasunkat hígított éterikus olajokkal - levendula, muskotályos zsálya, ylang-ylang, kamilla, citromfű, gyömbér vagy rozmaring - masszírozhatjuk a feszültségek és a fájdalmak csillapítása érdekében.


Erős vérzés

A nők a menstruáció idején több-kevesebb vért veszítenek. Tekintsük az alábbi tapasztalati szabályt mérvadónak: ha a betétet kétóránként vagy ennél gyakrabban cserélni kell, erős vérzésről beszélünk. Ennek nagyon sokféle oka lehet:örökletes hajlam, megváltozott hormonháztartás, elsősorban a vérzés idejét megelőzően stressz, fertőzések, olykor komolyabb betegségek.

- Fontos! Mindenképpen keressük fel az orvost, ha a vérzésünk hirtelen megváltozik.

- Az egészséges táplálkozás különösen fontos a méhben elhelyezkedő aprócska, a vérzés szabályozásáért felelős artériák normális kontrakciójáért. Érdemes kerülni a koffeint, az alkoholt, a nikotint és a zsíros ételeket. Gyakran szenvednek erős vérzéstől azok a nők, akiknél a pajzsmirigy csökkent működésű. A jódban gazdag táplálkozás segíthet rajtuk.

- A barátcserje és a cickafark támogatja a hormonháztartás szabályozását. A májműködést serkentő gyógynövényekkel, például körömvirággal, rozmaringgal, gyermekláncfűgyökérrel vagy kurkumával a hormonális tevékenység serkenthető.

- A méhnyálkahártya leválásának szabályozásában a kurkuma különösen bevált.


[1/2]next
  1. I. Menstruációs problémák
  2. II. Fejfájás, migrén

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.