Női gondok

Menstruációs problémák, fejfájás, migrén, változókori panaszok

Nőnek lenni jó! Sőt például egy gyermek kihordásakor, megszületésekor kivételes állapot! Ugyanakkor a női léthez alkalmanként társulhatnak kellemetlen panaszok is. Szerencsére gondjaikkal nem maradnak magukra a hölgyek, hiszen az Anyatermészet a legkülönbözőbb gyógynövényekkel siet segítségükre...

2008.06.21 10:38ideal.hu

II. Fejfájás, migrén

A menstruáció előtti és alatti szakaszban nagyon sokan erős, néha migrénszerű fejfájástól szenvednek. Ennek többnyire hormonális okai vannak. Mit tehetünk ellene?

- Kerüljük a finomított szénhidrátokat és a cukrot, főként közvetlenül a menstruáció kezdete előtt! Gyakrabban együnk kevesebbet! Iktassuk ki a koffeint, az alkoholt és a cigarettát!

- A gerincproblémák és az izomfeszültségek gyakran összefüggésben állnak a fejfájással. Kiropraktőrrel vagy masszőrrel kezeltessük magunkat!

- Migrén és fejfájás kezelésére bevált gyógynövények a citromfű, a rozmaring, a borsmenta, a gyömbér, a gyermekláncfűgyökér, a macskagyökér, a kamilla.

- A fejfájás csillapítására éterikus olajokat dörzsöljünk közvetlenül a fejre! Legjobb a rozmaringolaj, de a célnak megfelel a citromfű, a levendula és a borsmenta olaja is.


III. Változókori panaszok

Hőhullámok és éjjeli verejtékezés

A menopauza idején sokan szenvednek hőhullámoktól, éjjeli verejtékezéstől vagy mindkettőtől. Ezek intenzitása a kissé kellemetlentől a nagyon megterhelőig, sőt valóságos gyötrelmekig terjedhet. Mit tehetünk ellene?

- Viseljünk természetes alapanyagú ruházatot, mert a szintetikusak a bőr légzését-levegőzését megakadályozzák, és fokozzák a verejtékképződést! Ez érvényes az ágyneműre is.

- Mondjunk le a túl forró italokról, az erős vagy zsíros élelmiszerekről, ételekről, mert ezek a hőhullámhajlamot még jobban fokozzák!

- Vegyünk magunkhoz elegendő folyadékot, E-vitamint és szelént! Ezek a tápanyagok javítják a hőszabályozást.

- Fontos! Aki magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenved, vagy a szívével kapcsolatos panaszai vannak, legyen óvatos az E-vitaminnal, és mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát!

- Az ösztrogéntartalmú gyógynövények, mint a rozmaring, a palástfű, a cickafarkfű, a macagumó, a poloskavész, a körömvirág vagy a komló segítenek a hormonháztartás szabályozásában. A galagonya elősegíti a vérellátást.

- A levendula, a rózsa, a rozmaring vagy az ylang-ylang éterikus olajai masszázsolajként vagy fürdőadalékként oldják a feszültségeket.


Hangulatingadozások

A változás évei alatt sokakat hatalmába keríti a depresszió, a szeszélyesség, az ingerültség, a félelem, az aggodalom vagy a pánik. Ezek az ingadozó érzések valószínűleg hormonális változásokra, és az ebben az időszakban gyakran terhelő életkörülményekre vezethetők vissza. Mit tehetünk ellene?

- A sok nő számára nehéz időszak alatt különösen fontos a testi egészség megőrzése kiegyensúlyozott táplálkozással. Az alkoholról, a koffeinről és a cigarettáról szintén ajánlatos lemondani, mert ezek az idegrendszert még jobban megterhelik.

- A sportolás - aerob tevékenység - nemcsak fittségünkön javít, hanem elősegíti az agyban az endorfinok felszabadulását, ezek pedig jobb kedvre derítenek. Kiegészítésképpen szedhetünk B-vitamin-komplexeket, C- és E-vitaminokat - utóbbit az ajánlott elővigyázatossággal! -, továbbá a ligetszépeolaj, a kalcium és a magnézium is segít az idegrendszer erősítésében.

- Az orbáncfű rendkívül jól bevált a menopauza idején fellépő depresszió kezelésében. Emellett hangulatjavító a citromfű, a borágó, a vasfű, a vadzab, a rozmaring és a fahéj.

- A hársfa, a citromfű, a levendula és a kamilla nyugtató hatású, a golgotavirág és a macskagyökér az idegességen és a pánikon segít. - Masszázsolajként vagy a fürdővízhez adva a rózsa, a bergamott-narancs és a citromfű éterikus olajai segítenek oldani a feszültséget, enyhíteni a szomorúságot, a lehangoltságot.

- A méhek gyűjtötte pollenekből készült termékek - pl. a mehpempó - jól alkalmazhatók klimakterikus panaszok ellen. Tudományos vizsgálatokkal is alátámasztották, hogy a változókori panaszok, mint a fejfájás, az álmatlanság, a depresszió és a hőhullámok határozottan csillapíthatók a méhek "termékeivel".


Hüvelyszárazság és -irritáltság

A változókor alatt csökkenő ösztrogénszint a hüvely falát vékonyabbá és szárazabbá teheti, ezért közösüléskor a súrlódás miatt megsérülhet, néha még vérezhet is. Mit tegyük ellene?

- A hüvelytájékot ne szappannal mossuk, hanem szintetikus tusfürdőkkel vagy mosakodószerekkel!

- A fürdővízhez adjunk kevéske almaecetet, hogy a hüvely természetes pH-értékét megőrizzük! A vízbe szórt tengeri sóval hatékonyan megelőzhetjük a fertőzéseket.

- Szerezzünk be síkosítógélt a gyógyszertárból, mert még kifejezett szexuális vágy esetén is szükség lehet a plusznedvességre!

- E-vitamin-tartalmú olaj rendszeres alkalmazása simulékonyabbá teszi a hüvelyt, gyógyítja a sérüléseket, a szöveteket rugalmasan tartja. Nyissunk ki egy E-vitamin-kapszulát, és ujjunkkal dörzsöljük az olajat a hüvely belső falába. A körömvirágkrém és -olaj hasonlóképpen nagyon kedvező a hüvelyfal károsodásainak gyógyításában.

- A hormonháztartás kiegyensúlyozására rendszeresen fogyasztott gyógynövények gondoskodnak a megfelelő ösztrogénszintről, és megakadályozzák a hüvely elváltozásait. Erre a célra különösen alkalmas az alakor, a komló, a körömvirág, a zsálya és a gyermekláncfűgyökér. Kiegészítésképpen szedhetők B-, C- és E-vitaminok, valamint a ligetszépeolaj.

prev[2/2]
  1. I. Menstruációs problémák
  2. II. Fejfájás, migrén

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.