A helyes étrend segíthet a PMS-en

Így könnyíts a menstruáció előtti tüneteken!

A nők nagyjából húsz százaléka már menstruációja előtt két héttel kellemetlenül érzi magát - ez az időszak számára zavaró hangulatváltozásokkal és egyéb tünetekkel jár. Ha odafigyelünk az étkezésre, segíthet!

2011.06.22 10:50ma.hu

A PMS-nek (premenstruális szindróma) nevezett, menstruációt megelőző tünetek egyik legjellemzőbbje, hogy a nőn érthetetlen hangulatingadozás tapasztalható. Fizikai és érzelmi változásokkal jár, extrém módon boldogtalannak, frusztráltnak érezheti magát, gyakran már a családja is tudja a furcsa viselkedésből, hogy mikor fog menstruálni.

A mellek érzékenyebbek lesznek, fájhat a fej, hasi puffadás is jellemző. A hormonok és az agy kémiája szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Kutatók szerint azzal, hogy az étkezésre odafigyelünk, a tüneteket némileg csökkenthetjük. Íme, mivel könnyíthetünk magunkon.

1. Magas kalciumtartalmú ételek

Azok a nők, akik több kalciumot visznek be szervezetünkbe, valamint D-vitamint, kevésbé szenvednek a PMS tüneteitől. Nagyjából 1200 milligramm naponta fontos lenne. Hogy ennyit fogyasszunk, legalább három olyan fogást együnk naponta, amiben van kalcium.

Például alacsony zsírtartalmú tejet, sajtot, joghurtot, narancslét vagy szójatejet. D-vitamint legegyszerűbben lazacból, pasztőrözött tejből szerezhetünk, de külön is szedhetjük. Számos kalciumkészítmény egyébként D-vitamint is tartalmaz.

A kalcium a depressziós tüneteket, az aggodalmaskodást enyhíti, a D-vitamin pedig az érzelmi hullámzás ellen jó.

2. Ne hagyjuk ki a reggelit

A "hormonvihar", amelyet a PMS okoz, az étvágyra is hatással van. Hogy elkerüljük a túlzott éhséget, rendszeresen és kisebb adag ételeket együnk a nap folyamán. Ha szomorúnak érezzük magunkat a PMS miatt, az evés kihagyása csak ront a helyzeten, sőt, lemegy a vércukorszint is.

3. Egészséges étkek

Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket, a sovány húst, a fehérjét, a zöldségeket és gyümölcsöket. Jöhet a barna rizs, a zabkása, vagy a rozskenyér. Ezek a gabonafélék B-vitamint is tartalmaznak, amelynek szintén szerepe van a PMS tüneteinek csökkentésében.

4. Cukrot ne

Sok nő cukros étel fogyasztásával igyekszik feldobni magát, ám a cukor fogyasztása az ösztrogén és progeszteron hormon szintjét megváltoztatja, a szerotonin szintjét csökkenti az agyban, amely a PMS tüneteihez vezet.

5. Figyeljünk oda, mit iszunk

Nincs rá bizonyíték, hogy az alkoholfogyasztás növelné a PMS rizikóját. A kutatók azonban azt ajánlják, csökkentsük a szeszes ital és a koffein bevitelét a szervezetbe. Fogyasszunk viszont sok vizet a puffadás, felfújtság-érzés csökkentése érdekében.

6. Sófogyasztás csökkentése

Szinte lehetetlen kikerülni a nátrium fogyasztását, de a só bevitel csökkentésével lehetséges - a feldolgozott ételek helyett helyezzük a hangsúlyt a frissekre, mivel a kész termékekhez általában hozzáadnak nátriumot.

7. Kiegészítők

Nem árt napi szinten multivitamint szedni, valamint a B-6 vitamin és magnézium bevitele is hasznos lehet a hangulatingadozások ellen.

8. Helyes testsúly

A megfelelő testsúly sokat segít a PMS tüneteinek elkerülésében illetve csökkentésében. A túlsúllyal küzdő hölgyek ugyanis nagyobb valószínűséggel szenvednek a tünetektől.

A fizikai aktivitás is sokat segíthet, ráadásul csökkenti a stresszt, ami igencsak hozzájárul a PMS tüneteinek intenzitásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.