Valósak a memória problémák a változókorban

Súlyos feledékenység - létezik a mentális "köd" menopauza alatt!

A memória zavarok éppoly valóságosak a menopauza alatt, mint a hőhullámok vagy a rossz alvás - állítja egy új tanulmány.

2012.03.21 08:15ma.hu

A "mentális köd" létező dolog a menopauzával küzdő nőknél. Egy új tanulmány keretén belül kutatók kognitív tesztek sorát végeztették el azokkal a hölgyekkel, akik memória problémákról számoltak be.

Arra voltak kíváncsiak, mennyire mutatkozik meg a panasz a képességeikben. Valóban: azok a nők, akik úgy érezték, memória problémáik vannak, kevésbé tudtak nyomon követni egy-egy információt vagy fenntartani a figyelmüket és összpontosítani.

"A tanulmány lényeges pontja, hogy a nők elég jó "monitorok". Ha egy nő azt mondja, hogy memória-problémája van, az valószínűleg úgy is van" - mondta el Pauline Maki, a chicago-i Illinois egyetem munkatársa.

Az idős korral összefüggésbe hozható mentális hanyatlásban szenvedők nem feltétlenül azonosítják a problémájukat, ez azt sugallja, hogy ezek a problémák nem amiatt jelentkeznek, mert valaki idősebb lesz.

A Menopause szaklapban közzétett tanulmány segíthet abban, hogy a nők és az orvosok is figyelembe vegyék a valóságban létező "menopauza ködöt".

Érdemes tudni, mi miért történik. Például a hőhullámok is összefüggésbe hozhatók a rossz alvással és a rossz hangulattal. Egy korábbi tanulmány rámutatott, hogy a nők közel kétharmada memória problémákat jelez a menopauza idején.

A jelenlegi tanulmány 75 bevonásával készült - memória teljesítményüket annak alapján osztályozták, milyen gyakran felejtenek el dolgokat, és mennyire súlyos a feledékenységük.

A kutatók figyelembe vették az általános egészségi állapotukat, hangulatukat és hormon szintjüket is. Valamennyi résztvevő nő - 40 és 60 év között - a menopauza korai szakaszában volt, vagyis még ritkábban tapasztalták a tüneteit.

Összességében 41 százalékuknál volt tapasztalható súlyos feledékenység. Rosszul teljesítettek a teszteken, amelyek a figyelmet és memóriát vizsgálták.

A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy például kénytelenek végigolvasni egy szöveget többször, ha a részleteit meg akarják jegyezni. És ha mellett valami más is megzavarja őket - például egy sziréna hangja a háttérben -, még kevésbé tudnak koncentrálni.

A hosszútávú memóriával illetve verbális memóriával ugyanakkor kevésbé hozhatók összefüggésbe ezek a memória problémák. A nőknek nem okozott például problémát szavak listájára visszaemlékezni.

Ennek ellenére valószínű, hogy ezzel is akadhatnak gondok a menopauza későbbi szakaszában, amikor a változókor tünetei súlyosabbá válnak.

A kutatók azt is hozzáteszik, hogy bár a memória problémáról beszámoló nők többsége depressziós tünetekkel és hőhullámokkal is küzdött, ezek nem magyarázzák meg a memória- és figyelemproblémákat.

Nyilván nem is a rossz hangulat illetve rossz alvás okozza mindezt, hanem az olyan hormonok változásai, mint az ösztrogén. Az ösztrogén ugyanis befolyásolja az agy memóriában érintett területét.

Amellett, hogy változások jelentkeznek a menopauza hatására, számos egyéb stresszfaktor - így a munka, a gyermeknevelés, a szülők - befolyásolja a nő életét, melyek egy időben tapasztalhatók - mondta el Nancy Woods, a Washingtoni egyetem munkatársa.

A tanulmány mindenesetre alátámasztja, nincs ok attól tartani, hogy a demencia korai jeleit tapasztalják a menopauzán áteső nők. Amikor a hormonszint a menopauza végén stablizálódik, a kognitív képességek is a régiek lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.