Memóriánk útjába áll a bejárat

Döbbenet - Ha meg akarod jegyezni, ne lépj át az ajtón!

Gyakran előfordul, hogy elindulunk valamiért a szobába, de mire odaérünk, már sejtelmünk sincs, mit akartunk? Egy új tanulmány szerint bármily hihetetlen, ennek oka az ajtó.

2011.11.23 14:25ma.hu

Csupán át kell lépnünk a küszöböt ahhoz, hogy könnyedén elfelejtsünk valamit - állítja egy új francia tanulmány.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy már megint elindultunk valamiért a szobába, de mire odérünk, nem emlékszünk, miért tettük, mit akartunk megkeresni, ennek oka lehet, hogy beléptünk az ajtón.

"Bemenni vagy kilépni egy ajtón az agyban is egy "törést" jelent, amely elkülönít epizódokat, szétválasztja őket - mondja Gabriel Radvansky pszichológiaprofesszor a Notre Dame-i egyetemről - Ezek után nehéz visszahívni egy elhatározást vagy aktivitást, mely a másik helyiségben született, mert a folyamatot "bontottuk".

A tanulmány három tapasztalatra támaszkodott: egyetemista diákoknak kellett memória feladatokat végezniük, miközben bementek egy szobába, majd kimentek onnan.

Tárgyakat kellett kiválasztaniuk az asztalon, és aztán kicserélni őket egy másik asztalon levőre, mely a másik helyiségben volt. Azután ugyanezt a feladatot anélkül hajtották végre, hogy át kellett volna menniük másik szobába.

Kiderült, hogy az önkéntesek sokkal hajlamosabbak voltak a feledékenységre, ha át kellett haladniuk az ajtón, mint ha ugyanazt a távolságot egy helyiségen belül tették meg.

A második feladat életszagúbb volt: a résztvevőknek dolgokat kellett megjegyezniük, ám ebben az esetben is emlékezet-kiesés volt tapasztalható, ha át kellett haladniuk egy ajtón.

Harmadszorra pedig az bizonyosodott be, hogy számos ajtón keresztülmenni valóban megszakítja a gondolatmenetet, egyfajta törés, amely hatással van a memóriára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.