Az ismerős helyen eltévedés árulkodó

Nem játék: pillanatnyi az emlékezetkiesés, de súlyos bajt jelezhet

A baby boom generáció számos tagjánál jelentkező pillanatnyi emlékezetkiesések súlyosabb rendellenességeket is előre jelezhetnek.

2011.10.01 12:00medipress.hu

A Journal of the American Geriatrics Society szeptemberi számában megjelent kutatás szerint ha valaki kizökken a gondolatmenetéből, vagy nem emlékszik arra, hová tette a kulcsait, az az idős kor jóindulatú, bár bosszantó jele lehet.

Ha azonban valaki nem emlékszik arra, mi történt néhány perccel ezelőtt, vagy ismerős helyen eltéved, az már súlyosabb helyzetre utalhat. Az új információ segíthet az alapellátásban dolgozó orvosoknak abban, hogy idős betegek esetében megkülönböztethessék a természetes jelenségeket a súlyosabb jelektől.

Obama elnök egészségügyi reformtörvénye előírja, hogy az orvosok a betegek éves fizikális vizsgálata során az úgynevezett kognitív panaszokat is szűrjék.

A kutatók éppen ezért olyan egyszerű módszereket próbálnak kidolgozni, amelyek segítségével el lehet különíteni, mely betegek állapota normális, és melyeknek lehet szüksége további vizsgálatokra az Alzheimer-kór vagy a demencia más típusainak szűrésére.

A kutatás során 17 ezer, 74 év átlagéletkorú nőt kérdeztek ki telefonon emlékezetkiesésükről. A kutatók ezt az adatot az alanyok által szintén telefonon elvégzett standard kognitív tesztek eredményeivel vetették össze.

Az eredmények alapján az ismerős helyen való eltévedés különösen erős összefüggést mutatott a kognitív hanyatlással. Hasonló, bár valamivel gyengébb összefüggést mutattak ki a csoportos beszélgetés követésének nehézsége, valamint az utasítások nehézkes követésével kapcsolatban is.

Ha viszont valaki egyik pillanatról a másikra felejt el dolgokat, ez nem hozható összefüggésbe a kognitív hanyatlással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.