Kevésbé romlik a memória tőle?

Nem emlékszik? Tanuljon két nyelvet!

Azoknál, akik legalább két nyelven beszélnek kisebb a valószínűsége annak, hogy memóriazavarok alakulnak ki náluk.

2011.03.04 18:15medipress.hu

Magali Perquin a luxemburgi Közegészségügyi Kutatóközpont (CRP-Santé) munkatársa és kollégái a MemoVie kutatás keretei között 230, átlagosan 73 éves korú nőt és férfit vizsgált meg, akik két vagy több nyelven beszéltek.

Közülük 44 volt olyan, akiknél valamilyen kognitív, az emlékezőtehetséggel összefüggő panaszt diagnosztizáltak már, a többieknél semmilyen memóriazavarnak nem volt nyoma.

A kutatók megfigyelték, hogy a négy, vagy annál több nyelven beszélők esetében ötödére esett a kognitív panaszok kialakulásának esélye azokhoz képest, akik csupán két nyelvet beszéltek - harmadára azoknál, akik három nyelvet beszéltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.