Addig ütik az idegsejtet, amíg nem emlékszik

Rossz a névmemóriája? Segíthet az elektrosokk!

Az agy elektromos stimulálása segíthet az elfelejtett nevek felidézésében - állapították meg amerikai kutatók.

2010.10.08 15:15MTI

Ingrid Olson kutatásvezető, a philadelphiai Temple Egyetem pszichológusa úgy véli, a módszer alkalmas lehet a memória javítására idős korban vagy akár szélütésen átesett embereknél is.

Az eljárásban alkalmazott apró elektromos "ütések" bizonyos idegsejteket stimulálnak az agyban, így az azok közti összeköttetés javulhat.

A kutatás során az önkénteseknél használt agyi elektródákon átfolyó áram erőssége töredéke volt az ellentmondásos sokkolásoknál alkalmazottnak, csupán 1-2 milliamper.


A kutatók úgy találták, hogy az elektromos stimuláció 11 százalékkal javította a résztvevők memóriáját, ám a kezelést követően csak körülbelül egy órán át.

A tanulmány, melyet az EurekAlert tudományos portál (http://www.eurekalert.org) a héten ismertetett, a Neuropsychologia című szakfolyóirat októberi számában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.