Memóriazavarhoz vezet a "csendes stroke"

Észre se vesszük, és elhalt agysejteket hagy maga után

Bizonyos esetekben a memóriazavar az úgynevezett csendes stroke-hoz köthető az idősebb embereknél - állapította meg egy új tanulmány.

2011.12.30 08:15ma.hu

A "csendes stroke" okozhatja az idősebb emberek memóriazavarát egyes esetekben - a normál stroke-tól eltérően a néme stroke nem okoz észrevehető tüneteket, eredménye azonban elhalt agysejtek kis csoportja, amely azonban az idősek nagyjából 25 százalékánál megtalálható.

Adam Brickman tanulmányvezető, az amerikai - többek között Alzheimer-kór kutatásával foglalkozó - Taub intézet, valamint a Columbia egyetemhez tartozó egészségközpont munkatársa elmondta: a tanulmány új megvilágításba helyezi az idősek embereknél tapasztalható memóriavesztést, egyidejűleg vizsgálva a néma stroke-ot és az agyzsugorodást.

A felfedezés, mely az amerikai neurológiai akadémia újdonsága, a januárban kerül közzétételre a Neurology szaklapban.

A tanulmány készítői eredményeiket 658 férfi és nő vizsgálatára alapozták: valamennyien 65 év felettiek voltak, és egyiküknél sem volt korábban demenciára utaló jel. Mindannyiukat MRI vizsgálat alá vetették, illetve tesztelték képességeiket a memória, a nyelvi készségek, a gondolkodási sebesség és a vizuális érzékelés terén.

Az agyszkennelést követően kiderült, 174-en a résztvevők közül átestek a néma stroke-on - ők voltak azok, akik a memóriateszteken nem teljesítettek igazán jól.

A felfedezés attól függetlenül is helytálló, hogy a páciens agyának memóriáért felelős része (a hippocampus) kisebbnek bizonyult vagy sem.

"A tanulmány eredménye rávilágít, hogy az Alzheimer-kór és ehhez hasonló állapotok, melyek főként memóriaproblémákkal járnak, a csendes stroke következményei is lehetnek. Ezért a megelőzésben is hangsúlyt kell fektetni erre a lehetőségre. A felfedezés szintén alátámasztja a stroke megelőzésének fontosságát" - mondta el Adam Brickman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.