Más akcentussal beszél 60 szélütésen átesett

"Stroke-ot kaptam, és olaszként ébredtem fel"

A világon csupán 60 emberrel fordult elő hasonló eset - egy skóciai nő kínai akcentussal kezdett beszélni stroke-ja után, majd olaszra váltott...

2011.10.03 14:25ma.hu

Meghökkentő dolog történt egy skót származású, Glasgow-i nagymamával. A 48 éves Debbie McCann, aki mindig erős glasgow-i akcentussal beszélt, közel egy évvel ezelőtt stroke-ot kapott.

A szélütést követően hetekig egyáltalán nem tudott beszélni, amely rendkívül frusztráló volt számára. Majd visszakapta a hangját - de az már nem az övé volt..."Kínainak hangzott a beszédem. Nem akartam elhinni" - mesélte McCann, akit a megdöbbentő felfedezést követően nem sokkal újabb meglepetés ért.

Ismerősei szerint ugyanis olaszosnak hangzott, ahogyan beszél - Debbie McCann sem Kínában, sem Itáliában nem járt soha életében!

Debbie McCann - Fotó: Caters News Agency

Az asszonynál úgynevezett idegen akcentus szindrómát diagnosztizáltak 2011 júniusában.

Ez a betegség nagyon ritka, csupán 60 embert érint világszerte. Agy- illetve fejsérülés miatt következik be, ami a stroke is lehet. A probléma miatt Debbie McCann szégyellni kezdte beszédét.

"Beszédterápiára jártam, és minden nap úgy keltem fel, hogy abban reménykedtem: visszakapom a régi hangom. Kezdetben nevettünk az egészen, de hogy a helyzet nem változott, egyre inkább rémálommá vált."


Debbie, aki már két kisgyermek nagymamája, elvesztette önbizalmát, és nem szívesen beszélt az emberekhez. Csak arra a környékre járt vásárolni, ahol már évek óta ismerik őt. Nem szeretett telefonálni. Ha felhívott egy ügyfélszolgálatot, megkérdezték tőle, hová valósi eredetileg. Mindig el kellett magyaráznia, hogy Glasgow-i, de betegséggel küzd.

Az asszony korábban eladó volt egy üzletben. 24 éves lánya volt mellette, amikor szélütés érte. Testének bal oldala ma sem olyan tökéletes, mint a jobb, és nem képes vezetni. Sőt. Nemcsak idegen akcentussal beszél, de a probléma írásában is megmutatkozik: "tört" angollal ír, gyakran kihagy szavakat.

Az utóbbi egy évben azonban - a beszédterápiának is köszönhetően - sokat fejlődött, és már szívesebben áll szóba idegenekkel is.

Az idegen akcentus szindrómát először 1940-ben diagnosztizálták, akkor egy norvég nő kezdett el német akcentussal beszélni, miután fejsérülés érte egy lövés következtében.

A betegeknek azért jelent különös lelki problémát, mert korábbi akcentusuk a személyiségük része volt - így amikor más akcentussal kezdenek beszélni, olyan, mintha kicsit az identitásukat is elveszítették volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.