A depressziósok nagyobb eséllyel bele is halnak...

Stroke viheti el a sokáig búslakodót

A depressziós embereknek sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy stroke lepje meg őket, sőt, hogy a szélütés végzetes is legyen számukra - derült ki egy új tanulmányból.

2011.09.22 10:23ma.hu

Nem árt, ha egy depressziós igyekszik összeszedni magát és akarja is a gyógyulást - betegsége ugyanis hosszútávon komoly veszélybe sodorhatja őt. Kutatók rájöttek: a depresszióval küzdő ember esélyesebb rá, hogy szélütés érje, sőt, hogy a stroke végezzen is vele - hozta nyilvánosságra a Journal of the American Medical Association.

A depresszió jelentős kockázatnak számít a stroke esetében, mely a magas vérnyomáshoz köthető, valamint egyéb egészségi állapotokhoz és életvitelhez, melyekkel az ember rongálja a vérereket - állítják a kutatók. Rámutattak arra, hogy az Egyesült Államokban 795 ezer stroke-os eset 4 százaléka a depressziónak köszönhető.

An Pan PhD, a tanulmány vezetője hozzáteszi: ha valaki depressziós, de más egészségügyi problémája nincs, nem kell feltétlenül arra gondolnia, hogy stroke fenyegeti.

Ám ha a depresszión túl elhízott az illető, magas a vérnyomása, életvitele egészségkárosító (akár csak annyiban is, hogy nem táplálkozik megfelelően), a stroke általi fenyegetettség drámain megnő.

A tanulmány egészen az 1990-es évektől kezdve követte 318 ezer ember sorsának alakulását. 2,7 százalékuknak ez idő alatt volt stroke-ja.

Azokkal az emberekkel összehasonlítva őket, akik nem mutatták depresszió jeleit, a depresszióval diagnosztizáltak és magukat depressziósnak érzők 45 százalékkal esélyebbek voltak a stroke-ra és 55 százalékkal esélyesebbek arra is, hogy abba belehaljanak.

A depresszió emelte az iszkémiás stroke előfordulásának valószínűségét - ennek során az agyi erekben vagy az agyat közvetlenül tápanyaggal és oxigénnel ellátó érrendszerben elzáródás vagy érszűkület alakul ki, az agy vérellátása zavart szenved, illetve csökken - de nem növelte jelentősen a haemorrhagiás stroke típus kialakulásának esélyét.

A kutatók eddig is tisztában voltak azzal, hogy bizonyos egészségügyi állapotok növelik a stroke esélyét. Így a diabétesz, az elhízás, a magas vérnyomás - de korábban úgy vélték, hogy általában a stroke-ot már elszenvedett betegeknél alakul ki depresszió.

Nem volt elegendő bizonyítékuk arra, hogy ez fordítva is igaz, illetve melyik előzi meg a másikat. A depresszió halállal végződő szívrohamhoz is vezethet - nagyon úgy tűnik, a stroke-kal is ugyanez a helyzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.