Sokat tehetünk depressziós szeretteinkért

Legyünk többek, mint egy váll...

...egy váll, amin kisírhatják magukat. Nem túl kellemes dolog azzal szembesülni, hogy szerettünk vagy jó barátunk depresszióval küzd. Vajon mit tehetünk mi érte?

2011.08.24 17:00ma.hu

Amikor valaki, akit nagyon szeretünk, a depresszió tüneteit mutatja, nemcsak ő érzi csapnivalóan magát. Kétségbeesünk, mert már nem az az ember, aki volt, és hiányzik nekünk az igazi énje.

Aggódunk, mert a depresszió, a negatív gondolatok akár öngyilkossági kísérlethez is vezethetnek. Higgyük el, legtöbb esetben ő is aggódik saját magáért, még ha úgy is tűnik, nem vesz tudomást problémájáról.

Tartsuk szem előtt, hogy a depresszió betegség, amelyet kezelni kell. Segítséget nyújtani tehát nemcsak nem árt, hanem szükséges is. Ne csak egy vállat nyújtsunk, amin kisírhatja magát a szerettünk, a jó barátunk: hatékonyabb eszközök is kellenek. Számos dolgot tehetünk, amitől jobban érezheti magát.

Előszöris meg kell őt hallgatnunk. Meghallgatni és a támogatásunkról biztosítani azonban valószínűleg nem elég. Nem szabad elveszítenünk a türelmünket velük szemben, vagy frusztráltnak éreznünk magunkat egy idő után. Legnagyobb erőfeszítéseink is kudarcot vallhatnak velük szemben olykor, és nem gyógyítják meg őket.

A depressziós ember nem tudja kialudni a betegségét és figyelmen kívül hagyni azt. A törődés még önmagában nem oldja meg a problémáját. Fontos tehát, hogy támogassuk őt abban: forduljon szakemberhez. Tudatosítsuk a szerettünkben, barátunkban, hogy a depresszió olyan betegség, amely nem múlik el attól, hogy ignoráljuk.

Tudniuk kell emellett, hogy mellettük állunk, ha szükség van ránk, és törődünk velük. Ajánljuk fel, hogy elvisszük őket orvoshoz, elkísérjük őket, és természetesen ha mondandójuk van, meghallgatjuk. Ez csökkenti annak esélyét, hogy valaki öngyilkosságot forgasson a fejében.

Figyeljünk azonban oda fokozottan a reménytelenséget, pesszimizmust sugalló jelekre. Ne féljünk szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, szerettünk vagy barátunk testi épsége veszélyben van, mert magának akar ártani.

Érezze, hogy vele vagyunk: hívjuk fel, látogassuk meg gyakran, vagy ajánljuk fel, hogy csatlakozzon hozzánk egy programra, lehet az valami apróság is. Válasszunk olyat, ami számára is érdekes lehet. Ne hagyjuk, hogy sokat legyen egyedül.

Ezen felül ha feladatot kap, amit végre kell hajtania, ha tudja, hogy valamiben számítanak rá, nagy segítség lehet.

Tűzzünk ki kis célokat

A depressziós ember hajlamos azzal a gondolattal ébredni, hogy nem is tudja, van-e értelem felkelnie az ágyból. Adjunk neki kis célokat, pozitív megerősítést. A depressziósnál tapasztalható passzivitás csökkenhet, ha erősítjük benne azt az érzést, hogy rá szükség van.

Olvassunk el egy könyvet a depresszióról, amelyben hasznos tanácsokat találhatunk, és nézzünk utána, hová, kihez lehet fordulni lakóhelyünkön ezzel a betegséggel, vagy tudjuk meg, ki javasolhat egy jó szakembert.

Bátorítsuk a szerettünket, barátunkat, hogy korán kezdje el kezeltetni magát,
mert szüksége van rá. Ne hagyja, hogy a betegség legyűrje és még rosszabbul érezze magát!

Végezetül, ha a barátunk, családtagunk korábban már volt depressziós, érdemes rá fokozottan odafigyelni. Nem kizárt ugyanis, hogy újra visszatér a betegség valaminek a hatására. Figyeljük a jeleket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.