Sokakat taszít depresszióba a középkorú krízis

"Elmentek a gyerekek...és ki vagyok én egyáltalán?"

Mit tegyünk, ha azt vesszük észre, hogy középkorú létünkre nemcsak átmeneti hangulatzavarba kerültünk, de kedvünk romlása már inkább depressziónak nevezhető...?

2011.08.18 10:30ma.hu

Mi is az a középkorú krízis? Számos sztereotípia és humor született már belőle: olyan időszak ez, amikor az ember hajlamos meghökkentő, egyáltalán nem ésszerű és praktikus dolgok elkövetésére: például lelépni pikk-pakk a munkahelyéről, venni egy sportkocsit, vagy elhagyni a feleségét/férjét.

Éveken át az ilyen dolgokat kötöttek a középkorú krízishez, ám manapság inkább átmenetnek nevezhető ez, és nem lehet azt mondani, hogy minden rossz lenne benne.

Sőt. Mert míg van, akinél valóban depresszióba fordulhat, másoknál ilyenkor jelentős fejlődés, gyarapodás figyelhető meg
az életében. A lényeg: észre kell venni, ha az átmeneti hangulati állapot depresszióra kezd hasonlítani, és segítséget kérni.

A krízis meghatározása

Az 1980-as évek elején nagy hangsúlyt kapott a középkorú krízis - de sosem diagnosztizálták hivatalosan. Ráadásul változó, hány évesen esik bele valaki ebbe az időszakba. Lényegében 37-től 50 éves korig bármikor lecsaphat az emberre. Elsősorban azonban jelentős eseményekhez kötődik: például, amikor a legfiatalabb gyerek is befejezi a középiskolát - vagy amikor az ember elveszíti a szüleit.

Nő vagy férfi?

Mindkét nem képviselői szenvedhetnek ettől az időszaktól - egyformán érintheti a nőket és a férfiakat, de másként valósul meg. A "férfiak piros sportkocsit vesznek"-sztereotípia nyilván a többségnél nem igaz, de arra valóban hajlamosak ilyenkor, hogy eddig ki nem próbált dolgokba vessék magukat.

Azt, hogy "még érnek valamit", munkahely váltással, előléptetéssel igyekezhetnek elérni, új sportot próbálnak ki. A lényeg, hogy sikeresnek látsszanak.

A nők azonban a párkapcsolatukon keresztül is mérik azt, hogy mit érnek - akkor is, ha egyébként egy szép karrier áll mögöttük. Ilyenkor tehát elkezdik átgondolni: hogyan teljesítettek feleségként, anyaként, vagy mindkettőként...

Megijedni nem kell

A krízis természetes velejárója az életnek: erre a lépcsőfokra mindenki elér egyszer. Fontos ilyenkor, mi tölti ki az életét az illetőnek: ez főként a család és a munka, de szerepet játszhat a vallás és a gazdasági státusz is. Egy teória szerint a középkorú krízis valóban csupán egy átmenet, amely az élet egy újabb lépcsőjére visz át. Arra is jó, hogy az ember újra átgondolja céljait, a prioritásokat az életében.

A nők szembesülnek azzal, hogy immár felnevelték gyerekeiket - akár tanulni is visszamehetnek valami újat, és azt tehetnek a szabadidejükkel, amit akarnak. Sok esetben ilyenkor a még megmaradt álmaikat valóra válthatják. A férfiaknak jobban megmutatkozhat nőies oldala: érdekelni kezdheti őket a főzés, a művészet, vagy nagyobb aktivitást mutat a gyerekekkel vakló közös programok kitalálásában.

A nők sok esetben önzőbbekké válhatnak:
úgy érzik, ők már megtették a magukét, és nem mindig éreznek rá kedvet, hogy immár nagymamaként a gyermekfelügyelettel foglalkozzanak.

"Mit is érek én?"


Az, hogy kinél fordulhat depresszióba az átmenet, sok tényezőtől függ - attól is, mennyire becsüli őt, hogyan viszonyul a nőhöz/férfihoz a partnere. Hölgyeknél különösen előfordul, hogy miután életük nagy részét a gyermeknevelésnek szentelték, a férjük közben sokat utazott munkája miatt, majd egyszercsak kirepülnek a csemeték, jóformán úgy érzik: elveszítették identitásukat.

Ilyenkor kell segítség, hogy újra tudják építeni magukat, és rájöjjenek: nem veszítették el önmagukat, de szülőként a szerepük megváltozott.

Figyeljünk arra, ha a következő jeleket észleljük, mert ezek depresszióra mutatnak:

- Az étkezési szokások megváltozása
- Az alvási szokások megváltozása, állandó fáradtság
- Pesszimista, reményvesztett gondolatok
- Aggodalom, nyugtalanság, irritáltság érzése
- Az illető bűnösnek érzi magát, úgy érzi nem lehet rajta segíteni, valamint, hogy ő nem sokat ér

- Elveszíti érdeklődését azok a dolgok iránt is, amelyeket korábban élvezett: legyenek azok hobbik, kedvtelések vagy a szex

- Öngyilkossági gondolatok vagy próbálkozás
- Fizikai fájdalmak, melyek lelki eredetűek lehetnek - fejfájás, gyomorproblémák például.

Ha az átmeneti időszakban ezeket tapasztaljuk magunkon, vagy párunkon, forduljunk szakemberhez, hogy eredeti hangulata, jókedve mielőbb visszatérhessen!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.