Képességromlást okoznak a mentális problémák

Súlyos teherként ül a depresszió a fiatalok jó részén

A fiatalkori képességromlás okai között elsők között szerepelnek a mentális betegségek, például a depresszió - a 10-24 évesek közel fele szenvedett már tőle!

2011.06.09 10:50ma.hu

Bizonyára mindenki érezte már azt egy keményebb, kilátástalanabb időszakában, hogy mindenre képtelen. Az azonban felettébb meglepő, hogy a fiatalok közel fele állítja, vannak mentális problémái, a depresszió például igen gyakori a 10-24 évesek körében.

Képességeik, teljesítményük a mentális problémák miatt jelentősen romlik - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet. A kutatók 191 ország adatai vetették össze: a gyerekek és fiatal felnőttek körében 45 százalékban okozott képességromlást a depresszió, a bipoláris zavar, a skizofrénia, és egyéb mentális problémák, így az alkoholfüggés is.

John S. Santinelli, a Columbia egyetem családi egészséggel és a népességgel foglalkozó professzora szerint szerencsére a mentális egészségügyi problémákkal küzdő fiatalok gondjai javíthatóak megelőzéssel, a korai felfedezés és kezelés általában jó eredményeket hoz. Manapság sokkal jobb viselkedésterápiák és gyógyszeres kezelések vannak, mint korábban - mondja Dr. Santinelli.

A tanulmány egyébként az első, amely alaposabban felmérte nemzetközi szinten, hány fiatal felnőttet érinthetnek a mentális gondok.

A mentális problémák után a második dolog, amely legnagyobb arányban okoz képességromlást és rokkantságot, a közlekedési balesetek; a harmadik pedig súlyos, fertőző betegségek: például a HIV-vírus, malária, tuberkolózis.

A leglényegesebb rizikófaktorok között a drogot, az alkoholfogyasztást, a védekezés nélküli szexet említhetjük, de a vashiányt is, mint az alultápláltság, a hiányos táplálkozás legáltalánosabb jelét.

A fiatalságot gyakorta azonosítjuk a kifogástalan egészségi állapottal - mondja Fiona M. Gore genfi WHO-kutató, a tanulmány egyik vezetője. - pedig a később komolyabb gondokat okozó rizikófaktorok már a fiatal években felbukkannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.