A megszállott kamaszok bajba kerülhetnek

A Facebook-depresszió nagyon veszélyes lehet!

A Facebook-depresszió egy újabb lehetséges, a közösségi médiával összefüggésbe hozható veszélyforrás - figyelmeztet egy orvoscsoport, olyan tünetegyüttesre utalva, ami szerintük a bajba jutott tiniket érintheti, akik megszállottjai ennek a weboldalnak.

2011.05.08 15:00kamaszpanasz.hu

A kutatók nem értenek egyet abban, hogy ez csupán a depresszió kiterjedése-e, amit a gyerekek más körülmények között is tapasztalnak, vagy egy külön betegség, ami az online oldal használatával kapcsolatos.

Egy bizonyos szemszögből nézve azonban a Facebook különösen megnehezítheti a kevés önbizalommal rendelkező gyerekek eligazodását a szociális hálóban. A facebookos ismerősök jelöléseivel, státuszfrissítéseivel, és boldognak látszó emberek képeivel, akik nagyszerűen érzik magukat, a facebookos oldalaktól néhány kamasz csak még rosszabbul érzi magát, ha úgy gondolja, hogy ő nem ér annyit, mint az előbb említettek – hiszen esetleg nincs annyi barátja, vagy nem olyan fotogén.

Elferdített kép a Facebookon

Mindez sokkal fájdalmasabb lehet, mint az, ha egyedül ücsörögnek egy zsúfolt iskolai menzán, vagy más, olyan való életbeli szituáció, amitől levertnek érezheti magát a kamasz.

A Facebook ugyanis elferdített képet ad arról, hogy valójában mi is zajlik, hiszen online nem láthatóak az arckifejezések vagy a valódi testbeszéd, amit a szövegkörnyezet generál.

Az irányelvekben arra biztatják az orvosokat, hogy bátorítsák a szülőket a gyerekkel való beszélgetésre az online használatról, és, hogy figyeljenek oda a Facebook-depresszióra, a netes zaklatásokra, szextingre, és egyéb online veszélyekre.

Egy chicagói gimnázium másodéves diákja, aki gyakori Facebook-használó, azt állítja, hogy soha sem érezte rosszul magát az oldal miatt, de megérti, hogy ez milyen hatással lehet más gyerekekre.

„Ha tényleg nincs túl sok barátod és nem igazán tudsz mit kezdeni az életeddel, és látod a többi ember státuszfrissítéseit és képeit, és, hogy mit csináltak a barátaikkal, megértem, hogy emiatt elszomorodhatnak” – mondta a tizenhat éves kamasz.

„Ez olyan, mint egy nagy népszerűségi verseny, hogy ki kapja a legtöbb ismertség felkérést, vagy kit jelölnek be a legtöbb fotón”- tette hozzá.

Rosszindulat az üzenőfalon

„Az is szintén gyakori néhány tini körében, hogy rosszindulatú vagy elítélő üzenteket osztanak meg a Facebook üzenőfalukon azokról az emberekről, akiket nem kedvelnek”, mondta egy másik diák.

Ez az ő barátaival is megesett, és azt mondta, hogy el tudja képzelni, hogy ettől néhány kamasz nagyon szomorúnak érezheti magát. A szülőknek pontosan kellene tudniuk ezekről a dolgokról. Jó, ha odafigyelnek erre.

A kutatásból készült útmutatások megjegyzik, hogy az internetes zaklatásnak komoly pszichoszociális következményei lehetnek, beleértve az öngyilkosságot. Egyre több olyan kamasz van, aki öngyilkosságot követ el, miután személyesen és Facebookon is zaklatták, megalázták.

Minden tini a Facebook-on lóg manapság. Ez az ő „sarki ábécéjük”. Ettől még nem szabad elsiklani a gyerekek szociális médiahasználatának előnyei felett, ami például az, hogy megkönnyíti a barátok és családtagok közötti kapcsolattartást, a fényképmegosztást, vagy épp a gondolatok cseréjét.

Tulajdonképpen nagyon sok pozitív van abban, ami manapság zajlik, de vannak, akik túlságosan messzire mennek. A Facebook-használat erősíti a jól alkalmazkodó gyerekek hovatartozás tudatát, de ellentétes hatással van azokra, akik depresszióra hajlamosak.

Ettől még nem kell azt gondolnunk, hogy a Facebook-használat „megfertőzi a tiniket a depresszióval”, de nem árt az óvatosság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.